Mere potentiale i ensilagen

I 10 år har Søren Hertzum, SH Ensilering, tilbudt udstyr til ensilering, herunder ensileringsmidler og rådgivning i brug af ensileringsmidler. I dag forhandler virksomheden sit eget brand, TOPSIL. Søren Hertzums budskab er klart, der ligger et uudnyttet potentiale i det ensilage, vi laver i Danmark. »SH Ensilering sælger ensileringsmiddel til ca. 5 pct. af ensilagen i Danmark. Ca. 15 pct. af al den ensilage der bliver produceret i Danmark, behandles med ensileringsmidler. Der er altså et kæmpe uudnyttet potentiale i de resterende 85 pct., hvis de også blev behandlet,« vurderer han. ?

Bevarer fordøjeligheden

Ifølge Søren Hertzum er der to typer af ensileringsmidler. De der stabiliserer ensilagen, og de der bevarer fordøjeligheden. Ved brug af den sidstnævnte type ensileringsmiddel får man en hurtigere pH-sænkning og bedre proteinkvalitet, et reduceret tørstoftab og dermed flere fordøjelige kulhydrater.

»Mine erfaringer er, at de landmænd, der bruger denne type ensileringsmiddel til deres ensilage, typisk kan nøjes med ca. 16 pct. råprotein i deres totalration. I de besætninger ligger ureatallet omkring 3-3,5,« forklarer han og fortsætter. »I de besætninger, hvor man har ubehandlet ensilage, skal der oftest ca. 17 pct. råprotein i totaltrationen, og ureatallet er typisk 4-4,5. Det giver sig selv, at der i denne ene procent ligger en åbenlys besparelse på indkøbet af protein. Dette, mener jeg, kan henføres direkte til den bedre proteinkvalitet. Ud over at skulle indkøbe mindre protein, så mener jeg også, at vi belaster koen mindre, da hendes ureatal falder. Desuden forbedres staldmiljøet og ammoniakemissionen ved, at vi ikke fodrer med for meget protein,« slutter Søren Hertzum.

rhh

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle