Nu ryger biogassen i naturgasnettet

Rødding blev for lille til at modtage varme fra Linkogas, der nu sender gassen ud i naturgasnettet.

Det er ikke kun nye store biogasanlæg, der er årsag til, at den danske produktion er fordoblet på kort tid. Linkogas ved Rødding har eksisteret i 27 år, og de har fordoblet produktionen på få år.

Siden 2012 er det meste af anlægget fornyet og gjort større. Bl.a. er reaktorkapaciteten – altså de tanke, hvor man får gassen ud af gyllen – fordoblet. Dermed kan Linkogas tage mere gylle og anden biomasse ind.

»Men vi får også 10 procent mere gas ud af det, fordi vi har kapacitet til, at det er længere tid i reaktoren,« siger forklarer formand Aksel Buchholt.

Et andet tiltag er et hygiejniseringsanlæg, der opvarmer biomassen til 70 grader. Det gør, at de nu kan tage kildesorteret husholdningsaffald og slagteriblod ind til at producere biogas. Det er dog stadig gylle fra andelshaverne, der fylder mest.

Opgradering

Den største fornyelse er dog, at gassen nu bliver opgraderet og ryger i naturgasnettet.

»Det giver langt bedre økonomi at opgradere til naturgasnettet nu end at levere fjernvarme til Rødding, som vi har gjort før,« siger Aksel Buchholt.

En tredjedel af gassen bliver dog stadig til el og varme, da der skal bruges varme i produktionen.

Linkogas har også prioriteret at kunne tage gylle af forskellig karakter. Det vil sige også fra bedrifter med sand i sengebåse, sand, der kan ende med at bundfældes i reaktorerne.

»Hvis det giver stor dyrevelfærd, og landmanden en ekstra indtægt, vil vi også gerne i gang med det. Men det er leverandøren, der betaler for at få sandet væk igen,« understreger Aksel Buchholt.

Anlægget modtager også dybstrøelse, som er rigt på gas, men også skaber udfordringer i anlægget. Derfor må landmændene selv komme med det, mens fire tankvogne henter gyllen hos de øvrige leverandører. Dybstrøelsen kræver også forbehandling med en hammermølle, så bakterierne, der får gassen ud af dybstrøelsen, kan få hul.

»Fremover vil vi se udvikling af teknologi, som hjælper os med at kunne udnytte gylle fra flere typer bedrifter,« mener direktør Martin Kruhl Fey.

Men hvorfor alle disse investeringer?

Hovedårsagen til fordoblingen af produktionen har klart været økonomien.

»Vi har gjort det, for at vores ejere kan tjene penge. De skal mærke, at der sidder en bestyrelse, der sørger for, at vi får noget ud af drive biogasanlægget,« siger han.

Det er lykkedes så godt, at formanden ikke vil løfte sløret for årets resultat. Resultatet for 2015, som er offentligt tilgængeligt, viser et overskud på 5,6 mio. kr. – lidt flere mio. end de foregående år.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle