Ny analyse: Corona kan presse mælkeprisen ned

Rabobank vurderer i dugfrisk mejeri-analyse, at coronaens effekter på verdensplan kan blive store for mælkepriserne.

Det var ellers lige ved at se så forårsagtigt ud.

Men corona-virus kan lægge en alvorlig dæmper på de ellers positive takter, som mejerimarkederne de seneste måneder har kunnet snuse til.

Det mener analytikerne fra den hollandske landbrugsbank Rabobank i deres nyeste analayse af mejeri-salget på verdensplan.

»I vores sidste analyse havde vi muligheder for højere mælkepriser især i Europa i årets første halvår. Men corona gør nu, at der er flere ting, der trykker nedad på priserne end presser opad«, melder analytiker Richard Scheper.

Især hvis sygdomsudbruddet ikke »kun« er en forårsforkølelse, men ender med at lægge hverdagen i flere lande under dynerne i længere tid.

»Der vil blive pres på mælkepriserne i de kommende måneder. Salget af nogle produkter er gået op, men det skyldes kortsigtede påvirkninger, og handler mere om, at man flytter forbruget rundt, end om at forbruget af mejeriprodukter stiger«, fortæller mejerianalytiker Richer Scheper fra Rabobank.

Foodservice underdrejet

Han peger på, at især salget til foodservice-industrien - altså restauranter, kantiner, skoler og den del af industrien, der producerer det, vi spiser på farten - nu er underdrejet.

»Det rammer salget af skummetmælkspulver og frossen mozzarella, der lægges på pizza. Især de områder, hvor foodservice er meget vigtig for mejeriforbruget, for eksempel i USA, vil man se konsekvenser«, mener han.

Derudover har den kinesiske nedlukning i starten af februar medført mangel på containere i den vestlige del af Europa, fordi containerne ikke er vendt retur til Europa i vanligt omfang. Det lægger pres på at få den vanligt stigende mælkemængde i anledning af foråret transporteret ud af Europa.

»Vi kan ikke sætte tal på, hvor meget det vil påvirke, for det hele handler om, hvor længe situationen vil vare. Men vi kan se, at priserne på auktionerne er påvirkede allerede«, siger han med henvisning til bl.a. den new zealandske GDT-auktion, hvor Arla også sælger industrivarer.

»I januar lå priserne på skummetmælkspulver ifølge EU-kommissionen ellers næsten dobbelt så højt, som de gjorde, da de var lavest i april 2018, hvor interventionslagrene stadig var i spil. De priser er nu under pres«, melder han.

Faktaboks

Rabobank:

  • Det positive: Produktion i New Zealand er tørkeramt. Indien overvejer at åbne for pulver-import.
  • Det svære: Kina laver mere mælk selv og ventes at købe mindre i 2020. Corona-situationen kan ødelægge alt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle