Omsætning og overskud mangedoblet på få år

Danish Agro har haft succes med at ekspandere i udlandet.

Danish Agros omsætning er steget fra 3 mia. kr. i 2009 til 25 mia. kr. i 2013, og i samme periode er overskuddet steget fra 80 til 500 mio. kr.

Koncernen har især ekspanderet gennem opkøb i udlandet, blandt andet i Finland, Polen og de baltiske lande.

Før det udviklede Danish Agro sig fra et lokalt til et regionalt og til sidst et nationalt selskab med fokus på rationalisering, effektivisering og omstrukturering i forbindelse med opkøb og fusioner.

De internationale aktiviteter begyndte for alvor i 2006 med opkøb af selskaber, og i 2009 indledte Danish Agro sammen med Vestjyllands Andel deres strategiske samarbejde med det store tyske grovvareselskab, Agravis.

Tjener penge i udlandet

Så sent som i 1995 kom hele Danish Agros indtjening fra traditionel grovvarehandel i Danmark, men i dag kommer 75 procent af indtjeningen fra datterselskaber og associerede selskaber i ind- og udland, og i 2015 ventes denne andel at stige til 80 procent.

»Med generelt faldende indtægter og stigende omkostninger ligger der et konstant indtjeningspres på os. Vi har de sidste fem år reduceret vores driftsomkostninger med 225-250 mio. kr. og nedlagt mere end 300 stillinger. Vi kan kun overleve ved at gå internationalt og investere dybere i værdikæden.

Vores hjemmemarked har vi redefineret til at være alle lande rundt om Østersøen.

Vi ønsker at være placeret i midten af den europæiske topti-liste målt på omsætning, men samtidig er vores mål at være blandt de tre bedste målt på de vigtigste finansielle nøgletal,« siger koncernchef Christian Junker.

Danish Agro har indtil videre haft succes med sine opkøb i udlandet.

Erfaring med fusioner

»Vi har en vis erfaring med fusioner. Der har hele tiden været fusioner. Det har været en naturlig del af virksomheden i alle de år, jeg har været med, og en forudsætning for overlevelse,« siger Christian Junker.

»Vi har løbende kontakt med op til 10-15 mulige opkøb, men det er måske kun 20 procent af dem, der bliver til noget.

Vi er rimeligt konservative rent økonomisk. Vi vil gerne generere cashflow.

Vi har en enormt stærk kultur med mange dygtige og selvkørende ledere, der føler et stærkt ejerskab til virksomheden. Min rolle er at være sparringspartner, men det er holdets præstation, der er interessant.

Mange ting er centraliseret, for eksempel strategi, risk management, finansiering, it, HR og indkøb, men til gengæld er for eksempel salg og logistik decentraliseret.«

Aktiviteter i 15 lande

Med i købet af Getreide AG følger selskabets grovvareaktiviteter i Ungarn. Dermed har Danish Agro-koncernen grovvare- og maskinaktiviteter i 15 lande. Ud over landene rundt om Østersøen gælder det Tjekkiet og nu også Ungarn. Det skaber store muligheder for øget afsætning af produkter og viden fra Danish Agros danske datterselskaber.

Det drejer sig blandt andet om såsæd fra Nordic Seed, vegetabilsk olie fra Scanfedt, vitaminer og mineraler fra Vilomix, og rapsfabrikkerne i Danmark og Baltikum - Scanola og Scanola Baltic - vil få fordele af stigende omsætning af rapsfrø.

På indkøbssiden vil opkøbet være med til at øge volumen og dermed sikre endnu bedre priser hos de stadigt stærkere leverandører af gødning, såsæd og kemikalier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle