Over en fjerdedel af vinterrapsen gik tabt

Vinterraps lagt hårdere ramt end vintersæden, viser foreløbig opgørelse fra VFL.

Kombinationen af dårlig og måske sen etablering i efteråret, fulgt af en hård vinter med bl.a. barfrost i marts måned - det var mere end mange vinterrapsplanter kunne klare.

I alt er 25-30 procent af vinterrapsen udvintret, viser en foreløbig opgørelse fra VFL, der baserer sig på 17 besvarelser om udvintring fra planteavlskontorer i hele landet.

Vintersæden har som gennemsnit klaret sig betydeligt bedre, idet 8-10 procent af hvede og vinterbyg er udvintret, mens procenten for triticale og rug er 4-6 procent. Hvad angår kløvergræs og rene græs marker vurderer konsulterne, at 10-15 procent som gennemsnit er udvintret.

Bedre end frygtet

VFL understreger, at tallene varierer en del og kan ændre sig på en senere opgørelse. I hvede vurderes det, at andelen af skadede marker er størst i det østlige Jylland samt i Nordvestjylland, mens vinterrapsen især synes af have lidt alvorlig skade i Nordvestjylland, Sønderjylland samt på Sjælland.

»Det er egentlig gået bedre, end vi frygtede en overgang,« siger forsøgsleder Charlotte Olesen, LandboNord.

»Enkelte hele hvedemarker bliver sået om, men de fleste nøjes med at så vårbyg i alt efter temperament. Vi har dødsdømt nogle rapsmarker, men ikke mange.«

I det midt- og østjyske er rapsen hårdt ramt, mens cirka 10 procent er sået om af vintersæd, vurderer planteavlskonsulent Rasmus Trads Nielsen, LMO.

Også på Sjælland er det især rapsen, som led skade af barfrost i marts måned, mens vintersæd stort set har klaret vinteren uden skader.

»Man skal huske, at vejret i efteråret var meget forskelligt. Mens det øsede ned i Jylland, havde vi her på Sjælland langt bedre betingelser for at give vintersæden en god start,« siger planteavlskonsulent Lars Skovgaard Larsen, Gefion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle