Pløjning er den sikre løsning

Vil man være sikker på en effektiv bekæmpelse af majshalvmøl, er pløjning bedst. Alternativerne er mindre sikre.

I et pløjefrit system kan bekæmpelse af majshalvmøl give visse udfordringer, og samtidig viste sporkørsel sig at være et uventet stort problem i den nye FarmTest fra Seges.

»I et pløjefrit system skal majshalvmøl bekæmpes med sprøjtning, men det kan godt betyde, at man rent vejrmæssigt får et meget lille »vindue« at gøre det i. Derfor vil effekten være mere usikker sammenlignet med pløjning,« siger specialkonsulent i Seges Henning Sjørslev Lyngvig, der også fandt overraskende resultater under arbejdet med FarmTesten.

 

Sporkørsel stort problem

Det viste sig nemlig, at sporkørsel ved overfladisk jordbearbejdning i majsstub var et større problem end først antaget. Det er et generelt problem, at nedkørte majsstængler ikke bearbejdes, når der ikke laves jordbearbejdning, der er dybere end sporene, og i farmtesten blev de nedkørte stubrækker opgjort procentvist. Efter helsæd var 33 procent af rækkerne kørt ned, og efter kolbemajs var det 50 procent. Forklaringen på forskellen er, at der frakøres en større afgrødemængde ved majshelsæd.

»I forhold til problematikkerne om majshalvmøl og svampesygdomme er det et stort problem, at 30-50 procent af stængelmassen ikke bliver bearbejdet. Det gør forebyggelse mod majshalvmøl vanskelig, når der ikke pløjes,« siger Henning Sjørslev Lyngvig, der vurderer, at selv med stor harvedybde vil dækningen af stubbene aldrig blive helt så god som efter en god pløjning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle