Planlæg efterlønnen - og spørg din revisor

Til oktober træder nye regler om arbejdsløshedsdagpenge og efterløn for selvstændige i kraft. Ændringerne indeholder både fordele og ulemper, vurderer Seges og LMO.

Set fra et landmandssynspunkt er der grund til at glæde sig over, at de nye regler på nogle punkter giver bedre betingelser. Blandt andet er der kommet en regel, som særligt tilgodeser deltidslandmændene. Der er dog også ting, som er ringere.

Det vurderer Bodil Irene Jensen, jurist og specialkonsulent i SEGES.

»Det er en klar forbedring, at der ved beregning af sats og optjening fremover er mulighed for at lægge indkomsten fra selvstændig virksomhed sammen med lønindkomster. Det er en ændring, som også kan komme nogle landmænd til gode,« siger hun.

»Det er blandede bolsjer,« siger økonomikonsulent Klaus Kildahl, LMO, der er mindre positiv overfor de nye regler.

Godt nyt for deltidsfolk

Positivt er ifølge Seges ikke mindst en ny særregel for deltidslandmænd, som nu kan få dagpenge i hele dagpengeperioden på to år – hvorimod andre lønmodtagere med selvstændig bibeskæftigelse kun kan få dagpenge i 30 uger.

Medarbejdende ægtefæller kan nu også få dagpenge/efterløn på baggrund af lønaftale, hvad de ikke kunne tidligere .

 

Mindstesats falder væk

På negativsiden tæller specielt afskaffelsen af en mindstesats. Det mener både Seges og LMO.

»Det er en ulempe, at mindstesatsen forsvinder for både lønmodtagere og selvstændige. Det betød, at man var sikret mindst 82 procent af den maksimale dagpengesats, hvis man har været selvstændig på fuld tid,« siger Bodil Irene Jensen.

Afskaffelsen af minimumssatsen kan særligt få konsekvenser for landbruget, fordi det er et erhverv med svingende priser og konjunkturer.

Samtidig er perioden for beregning af satsen blevet forkortet, så der som oftest kun vil være to år til beregningen. Derfor vil landmænd i nogle tilfælde være bedst tjent med de gamle regler, og derfor skal man overveje, om man kan søge før 1. oktober 2018, mener Klaus Kildahl, LMO.

Den nye model for beregning af sats vil ofte betyde, at landmænd kun kan bruge et helt regnskabsår som grundlag, hvilket ikke er optimalt.

»Der kan være en meget stor forskel på, hvad man får udbetalt, så begynd planlægningen i god tid,« siger Bodil Irene Jensen, Seges.

»Søg rådgivning ved din revisor,« før du søger efterløn,« siger Klaus Kildahl, LMO.

Tilfredse deltidsfolk

Formand for Familielandbruget Lone Andersen og Klaus Høeg, der repræsenterer deltidslandmændene i L&F, har arbejdet for at få landbrugets synspunkter hørt i udformningen af de nye regler. De er særligt tilfredse med særreglen for deltidslandmænd.

»Generelt synes jeg, der er grund til at være ganske tilfreds med de nye regler. Der er altså desværre altså nogle knaster, særligt med afskaffelse af mindstesatsen, som vi ikke kan se rimeligheden i,« siger Lone Andersen. Klaus Høeg fastslår, at Landbrug & Fødevarer vil slås for, at der igen indføres en mindstesats, når loven skal evalueres i 2020.

»Afskaffelsen kan ramme nogle landmænd, hvilket er rigtigt ærgerligt. Vi arbejder for at fjerne det fejlskud«.

Faktaboks

Nye regler

  • De nye regler om efterløn og dagpenge træder i kraft 1. oktober. 
  • Kontakt dine rådgivere i DLBR, hvis du går med tanker om at gå på efterløn. Det er vigtigt at planlægge i god tid.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle