Prisen på maltbyg er høj, men ……

Adskil maltbyggen efter kvalitet, og sælg en del af 2019-høsten allerede nu

Maltbyghøsten står for døren og dermed bliver spørgsmålet om udbytte og kvalitet snart besvaret. På bedrifter, hvor der er stor forskel på tilstanden mellem bygmarkerne, bør man tilstræbe at holde ’gode’ og ’dårlige’ marker/delmarker adskilt på lageret, hvis det overhovedet er praktisk muligt. Der kan ende med at være rigtig mange penge gemt i den indsats.

Der er næppe tvivl om, at den danske maltbyg generelt får kvalitetsmæssige udfordringer, især på protein. Det underbygges også af en lille stikprøve, KornBasen foranstaltede på Sjælland og Lolland i i sidste uge. Der kan godt blive langt imellem de bygmarker, som kan holdes sig under 11,5 pct. protein.

Pyt med utærskede aksdele

Derfor er det ekstra vigtigt at optimere de kvalitetsparametre, vi har indflydelse på. Det gælder også indholdet af ’afskallede kerner’. Til trods for, at denne parameter sidste år ikke forhindrede, at mange firmaer kunne afsætte byggen som maltbyg, skal vi selvfølgelig gøre vores yderste for at undgå det.

De nuværende tørre afmodningsforhold giver ikke grundlag for at tro, at skallen i år sidder løs. Til gengæld kan man frygte, at det kan blive svært at undgå utærskede delaks i den høstede vare. Den typiske reaktion vil være at lukke broen yderligere og/eller øge cylinder/rotor hastigheden. Risikoen er ikke blot knækkede kerne, men også, at man ender med at give kernerne en så hårdhændet behandling, at det lykkedes at slå skaldele af.

Det kan godt være, at utærskede aksdele fylder meget for øjet, men det betyder intet for kvaliteten og øger kun rensesvindet helt marginalt. Så lad nu være med at ødelægge kernerne blot for at undgå utærskede delaks. Fortsætter det tørre vejr, vil nogle bygmarker også blive høstet med meget lav vandprocent. Det betyder, at kernerne lettere knækker, og er indholdet af knækkede kerner mere end 5 pct., nedklassificeres varen hos mange firmaer til foderbyg.

Prisen op på 2019-høst

Netop udsigten til en dårlig dansk høst har medvirket til, at priserne er steget ganske pænt og i sidste uge ramte et hidtidig toppunkt på 157-160 kr. Prisen er nu faldet lidt tilbage. Vi anbefaler fortsat at undlade salg, netop grundet usikkerheden omkring kvaliteten. Erfaringerne viser, at det er lettere at opnå en fornuftig pris for en maltbygkvalitet, der ikke er helt i top, hvis byggen først handles, når kvaliteten er kendt, og markedet ofte også har tilpasset sig situationen. Skal man af med korn i høst, er det hveden og ikke maltbyggen, der skal leveres.

Prisen på 2019-høsten er blevet trukket med op af de store stigninger på høst 2018. Det kan man undre sig over. At den europæiske maltbyghøst bliver dårlig i 2018, siger det jo intet om, hvordan 2019-høsten bliver. I KornBasen har vi ad to omgange anbefalet et delsalg af høst 2019 – seneste i begyndelsen af juli, hvor prisen nåede op på 142-145 kr – en pris, som i et normalår vil efterlade et ganske pænt dækningsbidrag. I den forbindelse skal selvfølgelig understreges, at man ikke skal ’oversælge’ i et før-høst salg. Solgt mængde skal leveres. På den anden side skal man ikke generelt fravælge et før-høst marked ’blot’, fordi vi i år er løbet ind i en problematisk vækstsæson. Det bliver simpelthen for dyrt i det lange løb!

125 kr. for hveden

Den lange og mellemlange pristrend for hvede har været op siden begyndelsen af maj, og efter en korrektion i starten af juli nærmer prisen sig igen den hidtidige toppris – i Danmark svarende til 125 kr. i øst og en femmer mere i vest (ab gård i januar). Støtten kommer fra tørke og deraf følgende produktionsnedgang i vigtige produktionsområder, som f.eks. EU, Rusland, Ukraine og Australien. Det betød også, at USDA i deres seneste månedsrapport øgede det forventede årsunderskud i den globale produktion til 13 mio ton. Lagrene er stadigvæk store, men meget af det ligger utilgængeligt på kinesiske statslagre.

Værre ser det ud med majsbalancen, hvor produktionen hverken i 2017 eller 2018 kan følge med forbrugsudviklingen. I år forventer USDA en underskud på 40 mio. ton og de laveste slutlagre siden 1973! De amerikanske majsafgrøder står næsten historisk godt, og det er med til at berolige markedet, men kommer der vejrlig modgang, er der ingen tvivl om, at det med det samme vil sætte sig spor i prisdannelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle