Prisen på minkskind er fordoblet i 2021

Af Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet

Figuren viser de gennemsnitlige priser på minkskind på auktionerne i Kopenhagen Fur fra 2010 og frem til og med auktionen i juni 2021.

De høje priser i 2012-15 skyldes dels en periode med faldende produktion, dels stor efterspørgsel fra nyåbnede kinesiske pelsbutikker. De høje priser medførte en stigende produktion dels i de traditionelle minkproducerende lande, dels i en række nyere lande, især i Østeuropa. Årene 2015-2020 var derefter kendetegnet ved store prisfald, som – med nogen tidsforskydning – fik produktionen til at falde markant. Verdens samlede produktion blev mere end halveret, og med den danske nedlukning vil produktionen falde yderligere i 2021 og i de kommende år.

De seneste prisstigninger begyndte ved auktionen i februar 2021. Hvor priserne i efteråret 2020 lå på godt 120 kr. i gennemsnit pr. skind, ligger de nu på godt 300 kr. I juni-auktionen 2021 var der dog en afmatning, og priserne faldt med 3 pct., og kun ca. halvdelen af skindene blev solgt.

Prisstigningerne i 2021 skyldes for det første en normal pris-cyklus, hvor en længerevarende periode med faldende produktion og faldende udbud vil blive mødt med stigende priser. Set over en længere årrække optræder der pris- og udbudscykler på markedet for minkskind – på samme måde som på markedet for svinekød. For det andet har nedlukningen i Danmark yderligere reduceret udbuddet og især skabt forventninger om et lavt udbud i de kommende år.

Figuren viser de gennemsnitlige priser for alle skind solgt på auktionerne. En betydelig andel af skindene er produceret i udlandet, og disse skind sælges typisk til en lavere pris. I de senere år har de danske minkskind fået en merpris på 20-30 pct. i forhold til de udenlandske minkskind, som blev solgt på samme auktioner i Kopenhagen Fur.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle