Prisfest på EUs svinekødmarked

Med 30 øre i noteringsstigning til denne uge er noteringen nået op på 11,00 kr.

Af Karsten Flemin, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Med 11,00 kr./kg har noteringen allerede her først i april nået et niveau, som klart overstiger forventningerne tilbage fra prognosen i januar måned, der havde en notering på 10,00 kr./kg for april kvartal. Og fortsætter det gode vejr i Europa, ser det ud til, at priserne fortsat kan stige.

2017 ser således ud til for alvor at blive det tiltrængte økonomisk gode år for svineproducenterne.

1,00 kr./kg er noteringen steget på 5 uger herhjemme. I Tyskland er det gået endnu stærkere. Her er noteringen på 5 uger steget med 19 cent (svarende til 1,41 kr./kg). Og hauspreis er ikke mere noget, tyske slagterier benytter sig af.

Den nuværende prisfest er først og fremmest sat i gang af en kombination af lavere slagtninger i Nordeuropa og godt forårsvejr over store dele af Europa, samtidig med at der rapporteres om ganske tomme lagre af svinekød.

God efterspørgsel fra Asien

Ud over en markant forbedret efterspørgsel på de europæiske nærmarkeder melder slagterierne i disse uger også om en fortsat god, stabil efterspørgsel fra asiatiske markeder som Kina, Japan og Sydkorea. Dette medvirker til at lægge en bund under priserne.

Men priserne i Europa er nu kommet så højt op, at det lægger en kraftig dæmper på de mængder svinekød, der eksporteres til eksempelvis Kina. Samtidig er de kinesiske svinepriser lavere end for et år siden. Så indtil videre er der derfor ikke udsigt til en gentagelse af det eksporteventyr, man så sidste år, hvor eksporten til Kina for alvor boomede i perioden fra april til juli måned.

Afhængighed af Kina

Men på lidt længere sigt (når den nuværende europæiske prisfest ebber ud), vil det igen i høj grad være efterspørgslen fra Kina, der har stor betydning for svineprisen til danske svineproducenter.

De seneste tal fra EU-Kommissionen over EU-eksporten af svinekød i 2016 viser med al tydelighed, hvor afhængig det europæiske svinekødmarked er blevet af Kina.

I 2016 nåede EUs svinekødeksport til Kina (inkl. Hong Kong og målt i slagtevægt) op på 2.259.000 ton. Dermed aftager Kina mere end halvdelen af EUs svinekødeksport. Da eksporten fra EU til Rusland var på sit højeste, aftog Rusland 25 pct. af EUs svinekødeksport. Så afhængigheden af det kinesiske marked er betydeligt større, end det var tilfældet med Rusland, da eksporten hertil toppede.

De 2.259.000 tons til Kina svarer til, at næsten 10 pct. af produktionen af svinekød i EU er blevet eksporteret til Kina i 2016. For biprodukter ligger andelen formentlig omkring de 90 pct., mens andelen for de mere reelle udskæringer af svinekød nok ligger tættere på 5 pct.

Fremtidig kortere transporttid til Asien

Ved eksport til Asien har USA i dag en konkurrencefordel over for EU i form af en væsentlig kortere transporttid. For svinekød betyder det, at USA med en transporttid på 2 uger kan sende kølede produkter til Asien, mens EUs eksport næsten udelukkende består af frosne produkter som følge af en transporttid på syv uger.

Men måske er der ændringer på vej på dette område.

Kina har på det seneste etableret en ny silkevej med tog fra Europa til Asien. I december 2016 gik den første sending tysk svinekød via den nye silkevej. Det tog 13 dage at tilbagelægge de 12.000 km fra med tog fra Nürnberg i Tyskland til Chengdu i Kina med 21,9 ton svinekød.

På skibsfarten har det kinesiske rederi Cosco i 2013 åbnet den første handelsrute mellem Kina og Holland via Nordvestpassagen. En rute, der som navnet antyder, går nordvest for Europa, og via Grønlands vestkyst forbinder Atlanterhavet og Stillehavet mellem Canada og Nordpolen. Indtil videre kan ruten benyttes ca. 4 måneder af året og sænke transporttiden mellem Europa og Asien med 2-3 uger.

Og endelig arbejder man fra russisk side på at åbne en rute nord om Rusland til Asien, - en rute, der kan blive aktuel som følge af klodens opvarmning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle