Sådan tackler landbrugs- og fødevareindustrien globalisering

Ny bog fortæller, hvad en række virksomheder i Danmark og udlandet har gjort for at overleve globaliseringen.

Agro- og fødevareindustrien er udsat for et vedvarende pres fra globalisering, stigende liberalisering, pres fra større detailkæder, vækstkrav, omkostningspres og stadig større udenlandske konkurrenter.

Det beskriver Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, i en ny bog.

Både udfordringerne og løsningerne er talrige, men markedsvilkårene er i vidt omfang identiske fra virksomhed til virksomhed. Nogle virksomheder har valgt at effektivisere, andre vælger alliancer og samarbejde, mens helt andre fokuserer på innovation, stærke mærkevarer eller fra-jord-til-bord-integration.

Landbrugets andelsselskaber har ofte særlige betingelser, når det gælder internationalisering. Bogen indeholder eksempler på, hvordan globaliseringen har præget velkendte danske virksomheder som bl.a. DLG, DLF, KMC, Novozymes og mange andre.

Bogen analyserer fordele, ulemper, erfaringer og forudsætninger ud fra konkrete eksempler. Eksemplerne giver sammen med de teoretiske modeller en række erfaringer, som kan bruges af andre virksomheder, som står over for samme eller lignende udfordringer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle