Salg af danske storlandbrug lagt i mølposen

Salg af de største danskejede svinefarme sat på pause.

De største danskejede svinelandbrug i Østeuropa har i de seneste år haft store ambitioner om at sælge til kapitalfonde eller blive børsnoteret. Men hos både DCH International, Idavang og Goodvalley er planerne lagt på køl.

Forklaringer på de manglende salg har der været flere af. På et tidspunkt var det svineprisen, der var for lav. Eller høsten, der var for dårlig. Og lige nu er det afrikansk svinepest, der har spredt så stor usikkerhed hos de potentielle investorer, at eksempelvis DCH International A/S, DCHI, ikke længere har et salg øverst på dagsordenen.

DCHI har været i tætte forhandlinger om et salg til den danske kapitalfond Polaris. Men handlen blev ikke afsluttet, da udbrud af svinepest i Rumænien gav kapitalfonden kolde fødder, og nu fortæller DCHIs adm. direktør Lars V. Drescher, at salgsplanerne er lagt på hylden.

»Salget er lagt på hylden, og vi er ikke i en salgsproces. Måske vi tager det op igen om nogle år«, siger Lars V. Drescher.

»Selvfølgelig byder vi på en kop kaffe, hvis der kommer nogen forbi og spørger, om vi vil sælge. Men realistisk set skal der mere ro på situationen omkring afrikansk svinepest, før der igen kommer en køber på banen. Men man kan aldrig vide«, siger han.

Lever med svinepest

Han forudser at svinepest vil være en trussel langt ud i fremtiden, og at man derfor er nødt til at lære at leve med den.

»Jeg tror, at sygdommen finder et leje, som vi lærer at leve med, og at vi måske kommer i salgsproces igen, når lejet er fundet«, siger Lars V. Drescher.

Også Goodvalley A/S, der tidligere hed Axzon, har længe haft store ambitioner om sælge aktier via en børsnotering. I november 2013 meddelte den daværende adm. direktør Tom Axelgaard, at selskabet ville gå efter en børsnotering. Dengang sagde han til LandbrugsAvisen, at der i bedste fald »kun går fire år, men vi er indstillet på, at der kan gå op mod seks eller syv år, før børsnoteringen er en realitet«.

Goodvalleys børsnotering skulle således finde sted i løbet af 2017 eller måske først i 2019 eller 2020. Men her, en måned før 2019 er gået, er Goodvalley endnu ikke børsnoteret, og nu afviser Goodvalley A/S’ adm. direktør Hans Henrik Pedersen, at der kommer en snarlig børsnotering.

»Vi har ikke nogen kommentarer til timing, ud over at den nok ikke ligger lige om hjørnet. Vi mangler ikke penge, efter vi udstedte virksomhedsobligationer for to år siden«.

Han afviser samtidig, at det er afrikansk svinepest, der holder Goodvalley fra at gå på børsen.

»Vi har svineproduktion i tre lande på 34 farme, der ligger godt spredt geografisk. Selv om vi rammes af afrikansk svinepest på en eller to af farme, vælter det os ikke. Det kan vi tåle, fordi vores spredning og forretning er så stor«, siger Hans Henrik Pedersen.

Kort kø efter svinepest

Hos Idavang A/S, der er den næststørste danske svineproducent, er et salg også lagt i mølposen.

Idavang var for to år siden i dialog med investeringsbanken Carnegie om et salg af alle eller dele af aktiviteterne. Men sidste år meldte selskabets næstformand Jytte Rosenmaj ud, at der var sat punktum for salgsprocessen, og »at Idavang skal blive ved med at være en familieejet virksomhed i de næste mange år«.

Forklaringen var dengang usikkerhed omkring investeringer i Rusland, og i dag spiller svinepesten også ind:

»Spredningen af afrikansk svinepest gør ikke ligefrem køen af investorer lang«, siger Jytte Rosenmaj.

Faktaboks

De største danske svineproducenter:

  • Goodvalley: 41.000 søer. Produktion af 1.270.000 slagtesvin
  • Idavang: 24.500 søer. Produktion af 755.000 slagtesvin
  • DCHI: 17.500 søer. Produktion af 542.500 slagtesvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle