Sengebåse og agerjord var pist forsvundet

Kaj Hansen har drevet sit eget landbrug i 20 år. Alligevel opdagede han aldrig, at den bedrift, han købte for to år siden, slet ikke var, som der stod i salgspapirerne.

Set i bakspejlet kan Kaj Hansen godt se, at han skulle have kigget bedre efter.

Men da han i 2011 solgte sin bedrift, fordi den ikke kunne udvides, og købte en ny, havde han ikke forestillet sig, at en salgsopstilling kunne være fyldt med fejl. Ej heller havde han drømt om, at lister over besætning, markplan, EU-tilskud og foderanalyser kunne forholde sig så skidt til virkeligheden, som tilfældet var.

I dag er han klogere. Men lærepengene var dyre.

»Vi har ikke kunnet holde vores budgetter, og havde vi ikke haft lidt med hjemmefra, havde det virkelig været strengt at komme igennem. Det har kostet os et par millioner mindst,« anslår Kaj Hansen, der har været landmand i over 20 år.

Hul i taget - og budgettet

Problemerne begyndte at dukke op kort efter, at Kaj Hansen og hans kone var rykket ind på deres nye ejendom med over 300 køer i det jyske.

»Der var ikke det antal sengebåse, der ifølge salgsopstillingen skulle være der. Samtidig viste en del af den jord, der i papirerne stod som agerjord, sig at være eng. Samlet udgjorde de to ting et dækningsbidrag på over 200.000 kroner i tabt dækningsbidrag,« forklarer Kaj Hansen.

Besætningen blev sammensat fra Kaj Hansens tidligere bedrift og den nye. Men en del af køerne fra den nye bedrift, der ifølge papirerne skulle være drægtige, kælvede aldrig.

»De fik ikke kalv, da de skulle have fået dem, så vi var nødt til at få dem drægtighedsundersøgt. De viste sig jo så at være tomme,« konstaterer Kaj Hansen.

Bedriften havde været spændt hårdt økonomisk for over længere tid. Det betød, at en del ting ikke var passet, hvilket Kaj Hansen var forberedt på.

»Men det viser sig jo ofte, at de er mere nedslidt, end man kan se med det blotte øje. Det viste sig, at stalden havde utæt tag. Derfor må vi nu skifte 1900 tagplader,« forklarer Kaj Hansen.

Drøntræls oplevelse

Hele forløbet har kostet meget tid og mange kræfter for Kaj Hansen og hans familie.

»Det har ikke været særlig sjovt. Oven i købet fik vi mycoplasma af at flytte de to besætninger sammen, kombineret med dårligt foder. Så det har været uheld på uheld, men nu er vi ved at få styr på det,« forklarer Kaj Hansen med et strejf af optimisme.

 

Havde han haft valget i dag, havde han gerne brugt penge på en gennemgang af bedriften. Den skulle laves af mindst fire øjne - for oven i alt det andet, viste det sig også, at flere beregninger fra rådgiverne var behæftet med fejl.

»Rådgivningen burde også have været mere skarp; de kan også lave fejl. Der bør være mindst to, der kigger sådan noget igennem,« mener Kaj Hansen i dag.

I stedet kører han nu sag mod den ejendomsmægler, der udfærdigede salgsopstillingen.

»Det er drøntræls. Også en træls proces at lægge sag an. Jeg er sådan af natur, at jeg stoler på folk. Så jeg havde da ikke regnet med, at salgsopstillinger og andre papirer kunne være forkerte. Men man skal ikke tage noget som helst for givet. Man er nødt til at være meget skeptisk og lidt til. Du kan ikke regne med andet, end hvad du ser. Og du skal se efter to gange,« slutter Kaj Hansen.

 

Kaj Hansen er ikke landmandens rigtige navn, da han ønsker at være anonym af hensyn til sin verserende sag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle