Skal man vælge en historisk lav fast rente nu...

...eller vente til renten stiger og høste fordelen af flexrenten i endnu en periode?

"Jeg mener ikke, at man skal lægge sine flexlån om lige nu. Vi har godt nok en rekordlav rente, men alle tidligere perioder med rekordlav rente har varet et sted mellem tre og ti år. Og i den nuværende periode er vi pt. kun knap et år henne.

Efter min bedste overbevisning varer perioden med lav rente yderligere mellem to og ni år. Vi forventer faktisk et fald i både de lange statsobligations- og swaprenter i 2013. Derfor anbefaler jeg, at man beholder sine flexlån, høster fordelen af den ultralave rente lige så lang tid, man kan, i stedet for at lægge om til lån med en fast rente på 3,0 procent.

Men man skal være på vagt, for lige så snart renten begynder at stige, så skal man lægge om. Og mit bud er, at renten stiger, når enten den europæiske centralbank eller USA begynder at hæve renten. Når de gør det, skal man lægge om til fastrentelån med lang løbetid."

Jens Schjerning tilføjer, at den amerikanske centralbank har meldt ud, at de først forventer at hæve renten i sommeren 2015.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef,

Videncentret

"I bund og grund handler valg af finansieringsrente om forventninger til renten, samt om man har evnen og viljen til at påtage sig risiko.

Vi forventer, at der går meget lang tid - mindst to til tre år - før der kommer en væsentlig rentestigning. Deler man den opfattelse, er det en fordel at beholde en lav flexrente lidt endnu, inden man lægger om til fast rente.

Hvis man tilsvarende kun forventer en lille rentestigning i de kommende år, så taler det også for at vælge en variabel og dermed lav rente.

Men der er ikke noget entydigt svar på, hvad man skal vælge. Det kommer helt an på, hvordan virksomhedens økonomi er skruet sammen, hvor stort råderum der er, og dermed den risikoevne man har.

Hvis ikke man af økonomiske grunde er tvunget til at have en kort, lav rente, kan det være fristende at lægge om til lang fast rente nu. Men har man et økonomisk råderum, kan man lægge sig i den korte ende med en lav rente nu, og på den måde høste fordelen af den lave rente, og så vente lidt med at lægge om til lang fast rente. Men det er svært at spotte den rigtige timing.

Det handler også om, hvor stor risikovillighed man har. Sover man ikke godt om natten med en variabel rente, så taler det for en fast rente. Og hvis man gerne vil og har råd til at spille, så er der ikke noget i vejen for at vælge en variabel, kort og dermed lav rente nu."

Poul Erik Jørgensen,

vicedirektør, Nykredit

"Vores prognoser siger, at der vil være nogenlunde uændret kort rente et år frem. Det taler for at vælge et F1-lån nu, og lægge om til fast rente senere. Men det giver samtidig risiko for, at man kommer for sent til at få deb nuværende lave faste rente.

Selvom prognoserne siger, at den lave rente holder, bør man lave en risikovurdering, før man vælger strategi for, om man vil have korte lån med lav rente eller lange lån med højere rente. På den måde kan man sort på hvidt se, hvor høj en rente man kan tåle. Og det kan være meget individuelt fra landbrug til landbrug.

Hvis man udelukkende vælger F1 nu, er der risiko for, at man kommer for sent til at få låst sine lån fast i lange lån med en lav rente. Derfor mener jeg, at man også skal overveje at mikse lånene, så man både har en del med kort løbetid og en del med lang løbetid.

Man skal også overveje, om alle de korte lån skal være F1. Jeg mener, at man ikke kun skal tænke på F1, men også på F3 og F5, der også giver nogenlunde lav rente, og samtidig giver en større grad af rentesikring end F1."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle