Stop vildledning af forbrugerne og tag bestøvningen seriøst

Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening

Det vurderes, at omkring 80 % af de dyrkede og de vilde planter i verdens tempererede egne er mere eller mindre insektbestøvede. I Danmark regnes honningbierne som de vigtigste bestøvere af afgrøder bl.a. pga. deres måde at leve på samt deres antalsstærke familier. Bierne er med til at øge udbyttet både kvalitativt og kvantitativt. Der er tilmed tale om en udbytteforøgelse, som ikke medfører en øget belastning af klimaet og miljøet.

Når bierne besøger blomsterne for at indsamle nektar til honning, så flytter de samtidig pollen fra blomst til blomst, hvorved der sker en bestøvning. På den måde er den danske honningproduktion med til at sikre den altafgørende bestøvning.

Vi konstaterer desværre en udbredt tendens til, at butikskæder anvender mærkningen ”dansk produceret” og ”produceret i Danmark” på honning fra andre lande, blot fordi honningen tappes på emballage i Danmark. Udenlandske æg, der fyldes i æggebakker, og appelsiner, der fyldes i en pose, opnår ikke betegnelsen ”dansk produceret”. Honning er i henhold til Honningbekendtgørelsen et naturprodukt, der produceres af honningbier. Således kan det ikke anføres, at honningen er produceret i Danmark, medmindre der henvises til honningens oprindelse og biernes placering.

Skærpelse af mærknings-regler

Mærkningen fører til, at forbrugerne i dag vildledes til at købe honning fra blandt andet Kina, Ukraine og Sydamerika frem for dansk honning. Fødevaremyndighedernes manglende indgriben på området er ikke blot i strid med honningbekendtgørelsen. Det er også i strid med Fødevarestyrelsens egne regler, hvor det fremgår: ”Fødevaren skal præsenteres og markedsføres på en sådan måde, at en forbruger ikke kan få en fejlagtig opfattelse af, eller et tvetydigt indtryk af, at fødevaren kommer fra et bestemt land eller et bestemt sted”. Danmarks Biavlerforening anbefaler, at mærkningen ”dansk produceret” og ”produceret i Danmark” fjernes fra honning, der kommer fra andre lande. Desuden skal gældende mærkningsregler skærpes, så det tydeligt fremgår, hvis en honning er fra andre lande. I Sverige er ovenstående allerede praksis. I Frankrig og Spanien pågår en proces om stramning af reglerne.Indtil der strammes op på området, anbefaler vi, at danske forbrugere ser efter udtrykket “Dansk Honning”. Kun sådan ved de, at honningen er dansk, og bierne har bestøvet det danske land- skab.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle