Store smågrise-underskud gør det svært at skaffe penge til foder

En historisk lang periode med lave priser presser en del smågriseproducenter så meget, at de vil have pengene samme dag, som de sælger smågrisene for at kunne betale for deres foder.

Smågriseproducenterne får igen dramatiske tab i 2011.

De producenter, som har fået de bedste priser med afregning til beregnet notering i faste griseringe, har i runde tal fået 70 kr. under nulpunktsprisen i snit indtil nu i år.

Men helt akut kradser krisen hårdest hos de producenter, som sælger deres grise til puljepriser.

LandbrugsAvisens beregninger viser, at puljeprisen i år i snit har ligget ca. 50 kr. under den beregnede notering, og nogle producenter har en manko i nærheden af 120 kr. per 30 kg gris, når den skal sælges videre til puljepris.

LandbrugsAvisen talte tirsdag med en midtjysk svineproducent, som tørt konstaterede, at han næsten købte syv kg-grisen til beregnet notering til samme pris, som han måtte acceptere, når den skulle sælges videre som 30 kg-gris i puljemarkedet. Humøret var dog så dårligt, at han ikke ønskede at berette mere om situationen over for LandbrugsAvisens læsere.

Likviditeten er nu så hårdt presset, at et salgsparameter for nogle producenter er, at når de sender deres grise af sted, så skal de have pengene i hånden med det samme for at få råd til at betale foderet til de næste grise i stalden.

»Der er mange som siger, at de ikke ved, hvor længe de bliver som producenter. Mange vil have pengene med det samme. Likviditeten er stram. Så kan man spekulere på, hvor hårdt det er for nervepresset at drive virksomhed, når forholdene er sådan,« siger indehaver Holger Sørensen fra smågrise-eksportøren Porc-Ex i Kolding.

Vendt på hovedet

Det er især de producenter, som skal afsættes deres grise på »det frie« puljemarked eller til eksport, som i øjeblikket mærker, at priserne er trykket i bund.

Dermed er situationen vendt 180 grader på hovedet i forhold til for er par år siden, hvor folk i branchen diskuterede holdbarheden i, at økonomien i eksport- og puljegrise var langt bedre end de grise, som blev afregnet til den beregnede notering i faste griseaftaler.

Den diskussion er forstummet.

I de sidste to år har puljegrisene mere eller mindre ligget hårdt klemt ned under den beregnede notering.

Sælger under puljepris

Griseomsætter Niels Jeppesen fra Bette Gris i Thy oplever også, at flere kunder falder fra på grund af bristet økonomi.

»Jeg kan mærke, at folk er desperate. Nogen er ude og sælge puljegrise(30 kg) til 270 kroner. Som priserne har været rigtig længe med høje foderpriser og lave puljepriser, så er det ikke godt i længden,« siger han og fortæller, at når smågriseprisen i øjeblikket er omkring 290 kr. for en 30 kg-gris i Tyskland, så betyder det et stort underskud for den danske producent, som også skal betale en række omkostninger for transporten til den tyske aftager.

»De sender af sted med underskud. Det gør de. Det hjælper lidt med faldende foderpriser,« siger han og tror dog, at vendepunktet kan være få måneder væk.

»Man forventer, at der bliver ekstrem mangel på de små grise. Det er tyskerne, som sætter dagsordenen. Hvis priserne er op i Tyskland, så er de også oppe heroppe. Vi hører, at der er masser af tomme stalde dernede, og der kommer også et hul med 2013-stalde,« siger han.

Hos Danmarks største smågriseomsætter, SPF-Selskabet, oplever adm. direktør Peter Skov Madsen, at den udenlandske efterspørgsel nu igennem længere tid har været tilbageholdende med at købe noget.

»Omvendt bliver der stadig solgt den samme mængde som sidste år. Men det er til lave priser. De, som ikke har en fast aftager i Danmark, er under pres,« siger han, at det er svært at vurdere, hvornår markedet virkelig vender.

Han siger dog, at han forventer, at smågrisemarkedet også i år vil opleve de traditionelle prisstigninger i november.

»Men vi har ikke forventning om, at vi skal se meget store prisstigninger på puljeprisen, som vi ellers har set i årene bagud,« siger han og forklarer, at den mest afgørende faktor er, om købelysten kommer hos de tyske slagtesvineproducenter.

»Vi bilder hinanden ind, at det vender på et tidspunkt. Vi kan ikke sige, hvornår det sker. Når vi nærmer os 2013 plus minus seks måneder, så skal soantallet falde i Euroopa, og så vil vi se priser som retter sig. Om det er seks måneder før eller efter, det ved vi ikke,« siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle