Svinger i Sovjet-brak

Knap en måned inde i høsten er markbrugsleder hos danskejede Danosha i Ukraine Morten Balle tilfreds med høsten, som ser ud til at have klaret sig igennem ekstrem varme i foråret.

Hos Danosha, som er en danskejet landbrugsvirksomhed i Ukraine med 9.600 søer og 10.000 hektar landbrugsjord, har de travlt for tiden. ?Her er det nemlig også høsttid. Og selvom det meste af høstkapaciteten lejes ind, er det en travl tid for Morten Balle og resten af mandskabet, der består af en blanding af dansk og ukrainsk arbejdskraft.

Høsten startede 9. juli, hvor det første skår blev taget i de 700 hektar vinterbyg på ejendommen.

Og det med udbytter lægger sig i den pæne ende. Cirka 3.200 kg pr. hektar i foderbyggen og lidt mere i fremavlskornet. Så det var en god start på høsten, konstaterer Morten Balle.

Under hårde odds

Der var ellers ikke de bedste udsigter for afgrøderne, da vejret i løbet af en måned ændrede sig fra - 20 grader til + 30 grader.

Det skete fra slutningen af marts til slutningen af april, og det så ikke godt ud på markerne.

»Jeg troede næsten, det var mere, end planterne kunne klare, men de har vist sig hårdføre og rettet sig rigtig flot,« siger Morten Balle, som sælger avlen videre til fodermøllen, der hører under selskabets svineproduktion.

Kæmper med sovjetbrak

Siden vinterbyggen er vinterrapsen også blevet høstet, og selvom udbytterne svingede mellem 1.500 og 4.000 kg, er der også tilfredshed at spore her.

Der er nemlig en naturlig forklaring på de store udsving, forklarer Morten Balle.

»Vi har i år taget en del nyt land ind i markdriften. Det er jord, som har ligget brak siden sovjettiden, og som kræver rigtig meget for at kunne indgå i normal landbrugsdrift,« erkender Morten Balle.

Kan gødes op til fire ton

Der er således blevet gødet massivt med både fosfor, kalium og nitrogen, men jorden, som har ligget brak i 30 år, kræver en helt særlig indsats, og derfor er det lave udbytte ikke noget, der tager modet fra Morten Balle.

»Vi ved jo, at det kan gødes op til at give de 4.000 kg pr. hektar, som de gamle marker giver, så det er bare en udfordring at nå dertil,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle