Tørke svækker effekt af glyphosat

Tørken har flere steder taget toppen af udbyttet og risikerer at give for ringe effekt af sprøjtning med glyphosat.

Tørken har sat sine tydelige spor i høstlandskabet. Det gælder også i Vestjylland, hvor Søren Søndergaard, planteavlskonsulent i Vestjysk Landboforening, frygter mange små spidse kerner i kornet. Han understreger dog, at der, selvom tørken på nogle ejendomme forringer kvaliteten og tager toppen af udbyttet, ikke bliver tale om en katastrofehøst i korn og raps. Ganske enkelt fordi tørken først satte ind, da kornet og rapsen var klar til afmodning.

Især på uvandede arealer er tørken dog så slem, at han understreger vigtigheden af, at man nøje vurderer behovet for sprøjtning med glyphosat i den enkelte mark. Både fordi den hurtige modning kan gøre en nedvisning af afgrøden overflødig, og fordi virkningen af glyphosat er for ringe på halvvisne kvikplanter og andet ukrudt.

»Fra tidligere år har vi erfaring med, at glyphosat virker for ringe på tørkestresset kvik. Derfor skal man nøje vurderer, om man kan forvente en tilstrækkelig effektiv effekt af at sprøjte med glyphosat før høst i år,« siger Søren Søndergaard.

Begrænset udbyttetab

»Tørken kommer til at koste udbytte på nogle ejendomme. Men i korn og raps bliver tabet ikke alarmerende,« siger Søren Søndergaard.

Det mener han især kan tilskrives et tørt forår, hvor planterne udviklede et dybtgående rodnet.

»Selvom det var forholdsvis køligt i foråret, var det samtidig tørt. De tørre forhold fik planterne til at sende rødderne i dybden og udvikle et stort rodnet, og det er kommet dem til gode i maj og juli, hvor vi stort set ikke har fået nedbør,« siger Søren Søndergaard.

Han mener tilmed, at det har haft stor betydning, at afgrøderne fik tilstrækkelig nedbør ved kerneindlejringen i juni. Men på ejendomme, hvor kornet efterfølgende ikke er vandet tilstrækkeligt, vil han dog ikke udelukke, at det kan give et udbyttetab i størrelsesordenen 10-20 procent.

»Vårsæden har set rigtig godt ud i år, og det er naturligvis ærgerligt, at tørken tager toppen af udbyttet på nogle af markerne. Samtidig skal vi forvente en forringelse af kvaliteten, da tørken vil give flere små spidse kerner. Det forringer chancerne for, at byggen kan blive godkendt til malt og giver en markant ringere foderværdi,« siger den vestjyske planteavlskonsulent.

Han tilføjer dog, at der på de marker, hvor landmændene har kunnet følge med til at vande, er udsigt til gode udbytter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle