Thyboer tester vedvarende energikilder

I Thy kan man besøge testcenter for husstandsvindmøller, solceller, byggeri og isolering.

Hvis man interesserer sig for energiproduktion, vel at mærke den slags som man selv kan lave, er Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi et besøg værd.

Folkecentret ligger ved Hurup i Thy med god plads og er aktuel på blandt andet husstandsvindmøller og solceller.

Pt. er der opstillet 10-12 små vindmøller, som bliver testet for firmaerne, og som man kan få lov at se side om side. Hvert år udgiver folkecentret ligeledes et katalog over små vindmøller fra 5 til 50 kW.

»Vi har efterhånden prøvet en del husstandsvindmøller og rådgiver gerne om, hvad det kræver at komme i gang - og om økonomien i husstandsvindmøller,« siger informationsmedarbejder Nicolaj Stenkjær, der mener, et besøg er en god ide, hvis man selv overvejer at investere i vedvarende energi.

Teststation for solceller

Folkecentret er også teststation for solceller og solfangere. Det er muligt at se 20 solcellefabrikater side om side på teststationen, der blev indviet sidste år, og se hvad de yder. Desuden er der 14 andre typer solcelleanlæg, der har produceret strøm i årevis, og man kan se 12 slags solvarmeanlæg, der producerer varmt vand.

 

Rundvisning

Kaster man sig ud i en rundvisning, kan man også se blandt andet et halmhus opført af 842 halmballer og opvarmet af en 2 kW vindmølle og solfangere. Strømmen gemmes på batterier, så der er varmt, også når solen går ned, og det ikke blæser.

Desuden kan man se et underjordisk hus, hvor jorden isolerer og solen opvarmer. Flere steder er solceller bygget ind i vinduerne, og solpaneler er placeret belejlige steder.

I en af hallerne demonstreres, hvordan man kan lave olie af raps til bilen, mens en anden og større hal viser den moderne vindmølles historie.

De fleste af vindmøllerne laver strøm, og fra en af dem bruges strømmen til at lave brint, så man kan tanke brintbiler op.

»Der er en del spild ved det, men det er muligt,« forklarer Nicolaj Stenkjær.

Energicentral

Centret opvarmes 100 procent af vedvarende energi. De forskellige energikilder, altså sol og vind, samles i en energicentral, hvor der suppleres med biomasse i form af træpiller, når sol og vind ikke kan følge med til opvarmning af faciliteterne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle