Tilskud til læhegn sløjfes fra 2017

2016 er sidste år med tilskud til læhegn. Landbrugspakken giver den 40-årige tilskudsordning dødsstødet.

Støtten til plantning af læhegn står til afskaffelse fra 2017.

Det sker som konsekvens af den nye landbrugspakke, hvor en række poster på landdistriktsprogrammet bliver sløjfet eller beskåret, så pengene i stedet kan bidrage til at finansiere diverse kvælstofindsatser. Dermed ser det ud til, at den mangeårige tilskudsordning får det endelige dødsstød efter flere gange tidligere at have været i farezonen.

Beslutningen, der er truffet af de fire borgerlige partier bag landbrugspakken: Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, møder dyb beklagelse hos landsforeningen Plantning og Landskab.

»En frygtelig skam«

»Det er en frygtelig stor skam at afskaffe en tilskudsordning, der har fungeret fortrinligt i de sidste 40 år. Lukker man ordningen nu, er det enden på den historiske, kollektive læhegnsplantning i Danmark,« siger Henrik Bertelsen, formand for Plantning & Landskab.

Han mener, det vil være »ekstremt vanskeligt« at starte op igen med landsforening, sagkyndigt sekretariat og lokale læhegnslaug.

»Vi taler om et lille sekretariat og en græsrodsforening baseret på lokale, frivillige ildsjæle. Der er brug for kontinuitet,« siger han.

Beslutning undrer

Henrik Bertelsen undrer sig samtidig over beslutningen om at skære netop i læhegnsordningen, som med senest 10 mio. kr. om året er en af de mindre poster på landdistriktsprogrammet.

»Man har gjort landbrugsstøtten afhængig af grønne komponenter og en masse halløj, som efter min mening stort set ingen betydning har for naturindholdet i landbrugslandet. Men det, der virkelig har givet karakter og naturindhold derude, det er læhegn. Derfor synes jeg, det er frygteligt, det lige præcis er dét, man afskaffer.«

Henrik Bertelsen tilføjer, at læhegn og plantning af træer i landskabet også har stor dyrkningsmæssig værdi.

»Det så vi tydeligt sidste år, hvor majsen havde problemer. Den majs, der stod ved læhegn, havde det væsentligt bedre end de øvrige arealer.«

Håber på naturpakke

Henrik Bertelsen undrer sig desto mere, fordi man netop i år er i færd med at forenkle tilskudsordningen til læhegn, så den bliver enklere at administrere.

Han håber derfor, det igen kan lykkes at redde støtten til læhegn i 11. time - evt. i forbindelse med kommende forhandlinger om en naturpakke.

Faktaboks

Støtte til plantning

  • I 2016 er der afsat 10 mio. kr. til tilskud, fra 2017 nul kroner.
  • Det nuværende tilskud dækker 60 pct. af udgifterne.
  • Læhegnslaug har de seneste 40 år plantet ca. 26.000 km læhegn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle