Trods utallige opkøb og opbrud står maskincentre stadig tæt i landet

På få år har der været mere end 50 opkøb og nye alliancer og overtagelser blandt landets maskinhandlere. Selve landkortet over afdelinger er forbløffende ens.

Er der en ting, Lars Romme Jakobsen ikke mangler omkring Pedersminde på Falster, er det maskincentre og værksteder.

Gårdejeren kan køre få km, endda snildt på traktor, til Horreby, og så dukker Karl Mertz op.

På en lidt længere tur til Nykøbing Falster byder Johs. Mertz og FMR Maskiner sig til. Lidt længere væk finder han hurtigt frem til Røstofte og Søllested Maskinforretning. Og nå ja, så er der også lige Semler Agro med en ny afdeling på Lolland i Våbensted.

»Vi har alle mærker inden for øerne hernede. Der er ikke mangel på maskinforretninger«, konstarer han.

Alligevel er Lars Jakobsen ikke en utrolig heldig landmand på en usædvanlig heldig placering.

Tilbage i 2013 spåede en analyse fra Dansk Maskinhandlerforening ellers, at der i 2020 ville blive dobbelt så langt og op til 100 km mellem forretningerne inden for de respektive traktormærker.

Mens det er blevet virkeligheden for mærker som John Deere og langt hen ad vejen også for Fendt og Valtra, gør det sig langt fra gældende i hele branchen.

Direktør Klaus Nissen, Dansk Maskinhandlerforening, peger på, at det lokale værksted stadig spiller en stor rolle.

»Vi har set en konsolidering i branchen, men det er på ejerskabsniveau. Man kan drage en parallel til bilbranchen, hvor mærkerne vil koncentrere sig omkring større forretninger. Her er der også mange lokale værksteder. Det er det samme her med landmændene, der stadig gerne vil have et lokalt tilhørsforhold til deres værksted«, mener han.

Køber og køber, men lukker ikke

Danish Agro er sammen med Semler Gruppen blandt de aktører, der har været mest ivrige i konsolideringen.

Analysen fra topledelsen var ved starten, at branchen skreg på konsolidering.

Siden er der samlet og også gjort betydelige ændringer i strukturen hos forretningerne. Men afdelingerne består hos Danish Agro.

»Vi ønsker stadig at have lokale afdelinger, men vi går ind og ser på, hvor vi kan samle kompetencerne. Eksempelvis har vi med sammenlægningen af Almas og Traktor & Høstspecialisten samlet kompetencer på Jaguar-snittere i Hvam, som resten af Traktor & Høstspecialisten kan trække på. Hermed vil vi kunne udnytte vore værksteder optimalt, og kunderne har ikke så langt efter reservedelene i sæsonen«, beretter Jens Skifter, koncerndirektør i Danish Agros division Agribusiness Machinery, og ser ikke umiddelbart de store ændringer i den lokale forankring i de kommende år.

Netop i de her dage ændrer Danmarkskortet sig igen. Sivertsen A/S samler hele forretningen i Roskilde og lukker en mindre afdeling i Hillerød. Til gengæld leder AgroTek med lys og lygte efter en en ekstra afdeling i Nordjylland, TBS er på vej i Himmerland, og på den måde er pletterne på kortet ikke blevet færre.

Faktaboks

Maskinhandlerne i tal

  • Omsætning, 2018: 9,8 mia. kr.
  • Omsætning, 2013: 9,6 mia. kr.
  • Omsætning, 2008: 10,7 mio. kr.
  • Antal beskæftigede: 2.862
  • Antal afdelinger, 2010: 181
  • Antal afdelinger, 2020: 182

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle