Uffe Bie før årsmødet: De økologiske udbytter skal op

Økologisektionen ser gerne en aktionsplan for højere udbytter på den økologiske front.

Økologer høster for lidt. Men hvis man kan få de økologiske udbytter op, vil det bidrage til en lang række af de mål, der er inden for økologi som bæredygtighed, økonomi og dermed mulighed for at fordoble det økologiske areal. Det mener Uffe Bie, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion.

Selv om han ikke selv fortsætter som formand for økologisektionen efter årsmødet, er han ikke i tvivl om, at højere udbytter er et af de vigtigste områder at arbejde for i fremtiden.

»Jeg håber meget, at regeringens Handlingsplan for Økologi 2020, som vi har givet mange input til, vil iværksætte en aktionsplan for højere udbytter på den økologiske front,« siger han.

Det vil sige, at man kanaliserer penge over i markforsøg og udvikling af sorter, der egner sig bedre til den økologiske driftsform end de kendte. Med andre ord, sorter der er mere robuste og resistente mod sygdomme og skadedyr.

Egen proteinproduktion

Står det til Uffe Bie, skal det også handle om, hvordan man kan dyrke proteinafgrøder i Danmark.

»Det kunne alle få gavn af, også konventionelle landmænd, og vi kunne slippe for debatten om import af protein, og det at man fælder regnskov,« siger han.

Det kræver stadigvæk mere viden at dyrke protein i Danmark, men Uffe Bie er overbevist om, at det kommer.

»Det er lige som majsdyrkning. For 30 år siden var det en usikker sag, men det er det ikke nu,« siger han.

Fokus på bæredygtighed

Større udbytter og mere dansk gavner også den bæredygtighed, som Økologisektionen har arbejdet med det seneste år. I 2013 igangsatte de en satsning på et bæredygtighedsværktøj, RISE-værktøjet. Værktøjet måler bæredygtigheden på blandt andet natur, miljø, klima og kulstof i jorden, men også økonomi og sociale forhold - i alt 10 punkter.

Flere end 50 bedrifter er færdige eller i gang med at få vurderet bæredygtigheden, og det giver pote.

»Nu er der virksomheder, der er begyndt at være interesserede i det, og jeg har hørt om en kommune, der vil lempe tilsyn, hvis målingen viser stor bæredygtighed,« siger han.

Er du ikke bange for, at det viser, at konventionelle er mere bæredygtige?

»Nej, ikke længere, og de måler jo heller ikke deres bæredygtighed. Hvis værktøjet viser noget, der ikke er bæredygtigt, kan vi gøre noget ved det. Jeg kan også se, at vi som økologer har en stor force i vores gode sædskifte, og i at græsmarkerne ligger længere tid og opbygger jordens indhold af organisk stof,« siger Uffe Bie.

Mere eksport

Bæredygtighed er en vigtig del af økologien og dermed også en forudsætning for, at den kan udvikle sig, og regeringen kan nå målet om at fordoble det økologiske areal inden 2020.

»Regeringen har den målsætning, og den bakker vi op om, men regeringen skal også levere nogle ting, hvis det skal lykkes,« siger han.

Derfor er han spændt på, hvad fødevareministeren spiller ud med i handlingsplanen, der forventes i løbet af efteråret.

»Hvis det bare er bytten købmand over hækken, tror jeg ikke på, vi får solgt nok økologi. Lokalt salg er fint nok, men der skal også mere eksport til,« advarer han.

Danskere køber allerede mange økologiske varer sammenlignet med andre. Derfor er der grænser for, hvor meget mere der kan sælges herhjemme.

»Vi kan nok stoppe lidt mere i hovedet på dem, men vi må også ud over grænserne, og det kræver en håndsrækning,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle