Unge mælkeproducenter tvinges væk fra gården

En hel gruppe af meget dygtige mælkeproducenter er på vej ud af erhvervet, alene fordi de er startet på et forkert tidspunkt. Det har erhvervet ikke råd til, siger udviklingsdirektør i Sønderjysk landboforening Morten Dahl Thomsen.

»Det eneste, de har gjort forkert, er, at de er startet på et forkert tidspunkt. Men mange af dem er rasende dygtige og har et stort dækningsbidrag. Det er bare ikke nok, fordi de har for stor gæld.«

Sådan sagde udviklingsdirektør i Sønderjysk landboforening Morten Dahl Thomsen på foreningens kvægkonference forleden.

Han hentyder til en ret stor gruppe af unge mælkeproducenter, som er startet i årene op til 2008 på et tidspunkt, da både gårde og jordpriser var høje. Deres gæld er høj, og uanset hvor dygtige de er som mælkeproducenter, tvinges de ud af erhvervet.

»Det har samfundet ikke råd til. Det er dem, vi skal bygge på i fremtiden, men de får aldrig mulighed for at starte forfra,« konstaterede Morten Dahl Thomsen.

Kom med noget kapital

Morten Dahl Thomsen opfordrede pengeinstitutterne til at give de unge landmænd en ny chance eventuelt i et andet pengeinstitut ved at skære noget af gælden.

»Det bliver under alle omstændigheder nødvendigt at indkassere et tab. Man burde gøre det på en måde, så de dygtigste får mulighed for at fortsætte,« sagde Morten Dahl Thomsen.

En anden stor gruppe af mælkeproducenter ser han imidlertid ikke megen fremtid for.

20 procent vil vælte

Mens 10 procent af mælkeproducenterne tjener penge, er der 19 procent, som ingen fremtid har i erhvervet og som ikke overlever de næste fem år, vurderer Morten Dahl Thomsen.

»For den gruppe handler det om at etablere en afviklingsstrategi,« understregede han.

53 procent af mælkeproducenterne kan overleve med en forbedret strategi - særligt inden for ledelse.

»De kan udvikle sig, eller de kan vælte. Skal de udvikle sig, kræver det, at de erkender, at de skal være bedre til ledelse. De skal lave forretningsplaner og strategi og erkende, at den tid, hvor økonomien i en ny stald kunne beregnes på bagsiden af en kuvert, er endegyldigt forbi,« understregede Morten Dahl Thomsen.

Der er dog en vej frem: På 25 ud af 55 bedrifter, som foreningen har gået igennem, er der realiseret forbedringer for i snit 0,65 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle