Ustabilt oksekødsmarked i 1. halvår 2020

Af Agnes Qvortrup. konsulent, Markeds-analyse, Forbrugerøkonomi & Statistik, Landbrug & Fødevarer

EUs oksekødsektor havde i starten af 2020 høje forventningerne til markedsudviklingen for oksekød. På grund af covid-19-krisen er forventningerne til 2020 dog faldet som følger: Produktion -0,2 pct. til -0,8 pct., Forbrug -1,0 pct. til -1,3 pct., Import -2,8 pct. til -10,4 pct. og Eksport +8,8 pct. til +3,1 pct.

Covid-19-krisen har fremhævet irernes store afhængighed af afsætning til foodservicesektoren, især til UK. Irerne oplevede et kraftigt fald i antallet af slagtninger. I marts var slagtninger i Irland på sit højeste med over 40.000 slagtede dyr/uge, mens de i april var faldet til 25.000 dyr/uge. Siden er slagtetallet langsomt steget op mod 35.000 dyr/uge.

Den samlede eksport af oksekødsprodukter for EUs medlemslande var på 533.521 ton for 1. halvår. Eksporten er fordelt som følger: Levende kvæg 20,4 pct., fersk og kølet 28,5 pct., frosset 19,8 pct., spiselige biprodukter 21,0 pct., saltet/tørret/røget 1,9 pct., talg 1,7 pct. og forarbejdet 6,7 pct. EUs eksport viser en nedgang på 5,2 pct. i forhold til samme periode året før. Faldet kan tilskrives UK, som i starten af året trådte ud af EU-samarbejdet.

EU og UK skal have en frihandelsaftale på plads ultimo oktober, så aftalen kan træde i kraft 1. januar. I tilfælde af, at de ikke bliver enige om en aftale, ender vi med et ’hard brexit’ og told på oksekød ved eksport fra EU til UK. Herved vil der være en risiko for, at irsk oksekød, der normalt eksporteres til UK, vil oversvømme det europæiske marked og presse priserne på oksekød.

Forventningen til markedsudviklingen i 2. halvår af 2020 er et mere stabiliseret marked. Det forventes dog at være for en begrænset periode, da UKs endelige udtræden af EU vil påvirke markedssituationen igen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle