Uventede positive salgs-signaler midt i mørket

Tørken og dårlige svinepriser har ikke slået maskininvesteringenre helt ned, viser LandbrugsAvisens rundringning til en række aktører i maskinbranchen, der møder op på Agromek i næste uge.

Den økonomiske vejrudsigt for 2018 har mildest talt været deprimerende.

Men salget af landbrugsmaskiner og udstyr er langt fra lagt ned alle steder, viser LandbrugsAvisens rundringning til en række aktører i og omkring maskinbranchen.

»Efter høsten i år har salget været mindre end tidligere år, men i de seneste tre uger har der været øget optimisme, hvilket også har haft en positiv effekt på vores salg. Vi går positivt ind til Agromek, hvor vi forventer, at den øgede optimisme, vi har haft i de seneste uger, vil flytte noget. Ud over dette håber vi på positiv notering på den kommende mælkepris, hvilket vil have effekt på salget og stemningen under Agromek«. siger salgschef Lars Andreasen fra Pöttinger.

Hos Staldmæglerne A/S fortæller Klaus Nielsen, at det i øjeblikket er in at købe madresser til kvægstalde.

»Vi rider på toppen af en bølge og kan bestemt ikke klage over vores salg. Sagt på jysk.. Mange landmænd har fokus på at øge komforten i kvægstaldene og de har pengene til at investere for«, siger han forventingsfuldt op til Agromek.

Datalogisk: Intet at mærke i Danmark

Hos Datalogisk betegner adm. direktør Birger Hartmann 2018 som fint på det dansked marked.

»Vi har solgt det, vi har sat os for – trods den dårlige høst som vi faktisk slet ikke har kunnet mærke på det danske salg. Det har vi til gengæld på det svenske og polske marked, der også har været ramt af tørke. Især polske landmænd er hurtige til at gå fra hvidt til sort, og det har vi kunnet mærke. Vi har også haft et dårligt salg i Sverige – både henover sommeren og efter høst. Men her sidst på efteråret er det ved at komme i gang igen, fordi afregningspriserne er steget og der trods alt kom sen regn til græs og andre grovfoderafgrøder«, siger han.

Hos Danish Agro Machinery oplever adm. direktør Jens Skifter et marked, som er opdelt i forskellige fraktioner lige nu.

»Både geografisk og i forhold til, hvorvidt det er agerbrug, svineproducenter, mælkeproducenter eller maskinstationer, der er tale om. Og det er ikke kun nye maskiner, men også brugte, der efterspørges, hvilket naturligvis også er positivt. Specielt sæsonvarer som høstmaskinerne er der en lidt afventende holdning til. Men dem, som planlægger over en længere tidshorisont, er der en fin dialog med«, siger han.

Eksportvej for svinefolk

Hos Aco Funki ser man i øjeblikket med blandede følelser på markedet.

»Salget i Tyskland og Danmark er vi lidt nervøse for. Markederne er præget af frygt for afrikansk svinepest og den lave notering. Men vi er egentlig optimister for eksporten, for vi ser en udvikling på andre markeder, der kompenserer for situationen i Tyskland og Danmark«, siger Torben Olesen, salgsdirektør i Aco Funki, netop hjemkommet fra EuroTier.

»Vi havde frygtet en afmatning på messen i Tyskland, men vi havde utrolig mange besøgende.«

Faktaboks

Tørketabet

  • Landbrug & Fødevarers seneste estimat er, at tørketabet lyder på ca. 6 mia. kr. 
  • Samtidig er indtjeningen presset i flere af landbrugets erhverv. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle