Bæredygtig protein fra græs er klar til produktion

Nu sætter den første virksomhed planteprotein fra græs i produktion.

Mange års forskning har nu endelig fået sit gennembrud: Bæredygtig protein fra græs kan nu produceres i stor skala.

Når kløvergræs bliver presset, giver det en saft, som virksomheden BiomassProtein i Salling ved Skive ser som det rene guld.

"Her har vi en af nøglerne til at brødføde verdens befolkning fremadrettet", siger direktør i BiomassProtein Ole Rom Andersen til DR P4 Midt & Vest.

bygger fabrik

Saften kan laves til bæredygtig græsprotein med konsistens som en pasta. Det kan bruges både i dyrefoder og på sigt menneskeføde.

Med det for øje bygger BiomassProtein nu en fabrik, der kan producere saften til kommercielt brug.

"I mange år har man ledt efter en billig kilde til protein. Sådan noget der rigtig batter. Vi ved alle sammen, at græsmarker er der umådelige mængder af", siger Ole Rom Andersen.

Aarhus Universitet i Foulum har forsket i græsprotein i mange år, fordi det er en bæredygtig måde at få protein.

kan erstatte soya

Danske landmænd importerer store mængder proteinrigt foder lavet af soya fra Sydamerika, og den import kan mindskes, hvis produktionen af foder med protein fra græs kan foregå herhjemme.

Det fortæller Morten Ambye-Jensen, der er forsker og projektleder ved Aarhus Universitet i Foulum.

"Hele Europa importerer fra Sydamerika, og her vil der blive ryddet store naturområder med skov, hvis vi bliver ved med at bruge soya", siger han til DR P4 Midt & Vest.

Skal det nye græsprotein konkurrere med soya, så er det vigtigt, at det er økonomisk rentabelt.

"Vi har vist, at proteinindholdet i pastaen er højt nok, så det understøtter en kommerciel produktion. Vi har også fundet ud af, hvordan vi udnytter restproduktet, når pastaen er taget fra", siger Morten Ambye-Jensen.

håber på milliardforretning

Restproduktet er fibre og en væske, der kan laves til biogas.

Hvis landmændene vil være med til at omlægge deres marker til græsmarker, har det store perspektiver, spår Landbrugets vidensorganisation, SEGES.

"Hvis vi får vist, at vi også kommercielt kan sætte strøm til det her, så kan vi få en erhvervsudvikling på området og måske eksport af knowhow til andre lande", siger Erik Fog, der er landskonsulent for økologi ved SEGES.

BiomassProtein håber at starte produktionen til maj næste år.

"Det er en millionforretning det her. Også milliardforretning. Det har det potentialet til", siger direktør i BiomassProtein Ole Rom Andersen til DR P4 Midt & Vest.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle