Græs skal slå soja på klimavenlighed

Den danske svine- og fjerkræproduktion kan reducere sit klimaaftryk betydeligt med proteinfoder udvundet af dansk græs. Det satser en partnerkreds på, der nu har søgt Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklingspulje om støtte til at realisere græsprotein som alternativ til importeret sojaprotein.

“Det er et projekt, der skaber merværdi i hele værdikæden; fra landmandens marker til foder og biogasanlæg – og giver betydelige klimagevinster i tilgift”, siger Daniel Schou Jensen, Project Director i R&D Engineering & Automation om baggrunden for det græsproteinanlæg R&D og en stærk partnerkreds vil etablere.

SEGES, Vestjyllands Andel, Ausumgaard og R&D har netop søgt om GUDP-midler til projektet.

Udgangspunktet vil være almindeligt dansk kløvergræs, der gennem en bioraffinering skal blive et klimavenligt alternativ til importeret sojaskrå.

Daniel Schou Jensen peger netop på, at projektet rammer tidsånden med større bæredygtighed i den animalske produktion.

"Vi vil vise, at projektet også er økonomisk bæredygtigt", siger han.

Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard peger også på, at græs kan skaffe protein til svin og fjerkræ, og på de gode synergierne, der kan opstå mellem biogas og planteavl.

Projektgruppen forklarer, at teknikken omkring udvinding af protein fra græs er klar, men projektets formål er at vise, at logistik og økonomi også kan klare en storskala produktion.

Partnerkredsen forventer svar på ansøgning i efteråret. Hvis svaret er positivt, forventer man at kunne producere græsprotein allerede i 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle