Bank: Eksporten af fødevarer næsten ikke påvirket af Ruslands boykot

Handelen er ikke forsvundet, men har i stedet skiftet mønster, vurderer Danske Bank.

Danske Bank har regnet på den danske fødevareeksport og er kommet frem til, at Ruslands boykot ikke har haft den eksport nedgang, som Landbrug & Fødevarer havde frygtet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Banken har analyseret tal for den samlede fødevareeksport, opgjort i løbende priser, fra Danmarks Statistik og er kommet frem til at eksporten for perioden jan-juli 2014 lå på 59,4 mia. kroner, mens den for samme periode i år lå på 60 mia.kr.

Dette skyldes, ifølge en analytiker i Danske Bank, at handlen ikke forsvinder, men finder nye veje ind på andre markeder.

"Fordi Rusland lukker deres markeder, er der ikke færre personer på denne her klode, som skal mættes. Selvfølgelig er der et element i, at Rusland så bliver lidt mere selvforsynende, men de skal stadig have dækket deres behov for fødevarer et andet sted fra, og så kan vi eksportere der til. På den måde ender Rusland med alligevel at købe danske fødevarer. Der opstår således nye markedsmønstre, men de forsvinder ikke." siger Danske Banks analytiker Mikael Olai Milhøj.

Han har speciale i de finansielle makrostrukturer og vurderer at danske fødevarevirksomheder har vist, hvor dygtige og hvor omstillingsparate de er. Og det er Landbrug & Fødevarer enige

"Der er en meget stor fleksibilitet og dygtighed til at finde og åbne markeder blandt de danske fødevareproducenter. Men der er ingen tvivl om det russiske importforbud har betydet prisfald på svinekød, og den kan man ikke bare negligere," siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby.

Ifølge Jyllands-Posten, så dækker Danske Banks tale ikke den samlede fremgang i eksporten i kroner og øre, men medregner både stigninger og fald.

Hvis man ser på eksporten i den samme periode for 'levende dyr (spiselige)', 'kød og kødvarer' og 'mejeriprodukter og fugleæg' så er den faldet med 10,5 pct., 3,5 pct. og 2,6 pct.

Samtidig er eksporten af 'korn og kornvarer' og 'foderstoffer (undtaget umalet korn)' steget med. 25,1 pct. og 16,3 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle