Banker: Pas på med at bortsælge klimainitiativer

Flere banker opfordrer landmænd til at være påpasselige med at foretage grønne initiativer og straks sælge dem som CO2-klimakreditter.

Især usikkerhed om de langsigtede konsekvenser får flere pengeinstitutter til opfordre landmænd til at træde på bremsen, hvis de går med planer om at bortauktionere grønne initiativer som CO2- klimacertifikater.

Hos Sydbank er meldingen fra bankdirektør Bjarne Larsen utvetydig.

"Vi anbefaler vores kunder at lade være. Det er simpelthen alt for svært at gennemskue, hvad de langsigtede konsekvenser bliver – både for landmanden og for os", siger han.

Markedsdirektør Michael Haahr Andersen fra Jyske Bank maner også til besindighed, selv om der kan ligge en umiddelbar økonomisk gevinst.

"Det er på den ene side godt, at landmænd forpligter sig til grønne tiltag og tager stilling. Men lige nu skal man være påpasselig med at sælge det grønne fra, for vi ved reelt ikke, om der kan blive brug for tiltagene på bedriften på længere sigt", siger han.

Der er ellers rift om certifikaterne, som landmænd kan erhverve sig, hvis de i en længere periode binder sig til nye dyrkningsmetoder som eksempelvis pløjefri dyrkning. CommidiTraders, der via platformen CommodiCarbon faciliterer handel med klimacertifikater, har oplyst, at i alt 100.000 hektar jord vil blive tilmeldt ordningen i år.

Mangel på handlefrihed

Bankdirektør Bjarne Larsen fra Sydbank mener, det er for tidligt at sige noget konkret om, hvordan det stiller en landmand i banken, hvis vedkommende bortauktionerer sine grønne initiativer.

"Helt generelt synes vi, det er risikabelt at træffe langsigtede beslutninger med det formål at høste kortsigtede gevinster", siger Bjarne Larsen.

Hos Jyske Bank er en af udfordringerne med certifikaterne, at de resulterer i mangel på handlefrihed på den længere bane. Markedsdirektør Michael Haahr Andersen henviser bl.a. til usikkerheden om den konkrete udmøntning af en CO2-afgifter og landbrugsforhandlingerne - kombineret med det ofte lange sigte, der typisk ligger bag aftaler om klimacertifikater.

"Ved at sælge de grønne tiltag giver man afkald på handlefrihed. Særligt i landbruget ville jeg være varsom med at sælge det fra", siger han.

Hos Danske Bank er man ikke så bekymret for, at landmænd omsætter de grønne initiativer til klimacertifikater og sælger dem videre.

"I vores bog vil landmændene stadig have foretaget sig nogle grønne initiativer, og for os at se er klimakreditter en måde at generere en højere indtægt, hvilket altid er positivt set med bankens øjne", siger Samu Slotte, chef for bæredygtig finansiering i Danske Bank.

CEO hos CommodiTrader Simon Haldrup anerkender, at der er en vis usikkerhed på klimaområdet i dansk og europæisk kontekst. Derfor understreger han, at bindingerne til en bestemt dyrkningsform i samarbejde med CommodiCarbon ikke er lig med, at landmænd tvinges til at sælge certifikaterne fra.

"Bindingen hos os ligger alene i en bestemt dyrkningsform. Landmændene kan selv vælge at beholde certifikaterne og i stedet bruge dem som et bevis på klimainitiativer", siger han.

Dog vil 15 procent årligt altid gå til CommodiCarbon som betaling for certificeringerne.

Faktaboks

Salg af CO2-certifikater

  • Platformen CommodiCarbon tilbyder landmænd at omsætte klimainitiativer som pløjefri dyrkning til salgbare CO2-certifikater. 
  • Adgang til platformen koster 100 euro om måneden. Derudover tager CommiCarbon sig betalt i certifikater (15 pct. årligt).
  • Markedet for klimacertifikater i landbruget er fortsat ureguleret og er således ikke en del af den europæiske børs med køb og salg af CO2-kvoter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle