Barbara Bertelsen blev vred på Kåre Mølbak: "Kujon"

Tidligere departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, fik klar SMS-besked fra Statsministeriets Barbara Bertelsen under vigtigt møde: Gentag at SSI anbefaler at slagte alle mink. Problemet var bare, at SSI ikke var helt enig.

Foretog Statens Serum Institut (SSI) alene en risikovurdering af smitten blandt mink den 3. november 2020? Eller lå der også en anbefaling om at aflive alle mink?

Det var et af de centrale spørgsmål, som granskningskommissionen kastede sig over, da Sundhedsministeriets tidligere departementschef, Per Okkels, torsdag blev afhørt i vidneskranken.

Lige siden beslutningen om at aflive alle mink har SSI gentagne afvist, at instituttet anbefalede en nedslagning af alle mink.

SSI stod alene bag konklusionen om at det var en ’betydelig risiko for folkesundheden’ ved hold alle mink på daværende tidspunkt.

Blandt andet var SSI meget tydelig i forhold til at frasige sig ethvert ansvar for selve beslutningen i sit høringssvar til den første version af det hastelovforslaget, der skulle lovliggøre regeringens beslutningen.

SMS’er under pressemøde

Alligevel var det tilsyneladende meldingen på mødet i regeringens koordinationsudvalg, hvor man traf beslutningen, at SSI stod bag. Det afslørede en SMS fra Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen til Per Okkels. Mens mødet stadig var i gang en sen aften tirsdag den 3. november lød det:

’Gentag gerne det, du sagde tidligere: klar anbefaling fra SSI om at slagte alle mink aht folkesundheden’.  

Imidlertid stod det klart under afhøringen af den nu pensionerede Okkels, at SSI i dagene efter beslutningen langt fra var lige så klare i mælet, som Per Okkels og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) angiveligt havde været på mødet i regerigens koordinationsudvalg.

Allerede under selve pressemødet, hvor beslutningen blev kommunikeret, begyndte billedet at blive mere mudret.

I hvert fald var Per Okkels ikke tilfreds med den måde, som Kåre Mølbak agerede under pressemødet.

Per Okkels skrev i en SMS til Kåre Mølbak: ’Du var meget modificerende her. Mere skarp på partiledemødet. Genfind risikovurderingen’.

"Det er meget teknisk, det er meget nørdet, det er ikke til at forstå", lød det fra Per Okkels i vidneskranken om de meldinger, som Kåre Mølbak leverede på pressemødet via en videoforbindelse.

Kåre Mølbak fik endnu en klar besked til Okkels: ’Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive jvf i går’.

Afhøringen af Per Okkels viste dog også, at Mølbak ikke var den eneste, der skød SMS’er afsted under selve pressemødet. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, var også klar ved telefonen og hun sendte dem til Per Okkels.

Klokken 16:18 skrev hun til Okkels: ’FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os.’

Herefter svingede hendes humør i forskellige sms lidt frem og tilbage. Først gik det lidt bedre, men så var hun igen bekymret over de meldinger, som Kåre Mølbak kom med.

Vred Bertelsen

I slutningen af pressemødet konkluderede Barbara Bertelsen i en SMS til Okkels: ’Tror mildest talt stm (statsministeren, red.) er forundret efter KU i går. Altså over alt det, I ikke siger nu’.

I dagene efter blev det endnu mere tvivlsomt, hvor anbefalingen kom fra, og det gjorde tilsyneladende Barbara Bertelsen vred.

Mølbak blev angiveligt ved med at lægge afstand til udlægningen af, at SSI kom med en decideret anbefaling.

Det fik igen Barbara Bertelsen til tasterne. I følge hende var Mølbak en ’total fej kujon, som ikke vil tage del i ansvaret’, fremgik det af en SMS til Okkels.

Per Okkels slog dog flere gange under sin afhøring fast, at han ikke selv kunne se andre løsninger end en aflivning af alle mink efter risikovurderingen.

"Det er en naturlig konsekvens, at mink skal aflives. Hvad er alternativet? Der er ikke noget alternativ", lød det fra Okkels.

Han medgav dog også, at han ikke havde gjort sig bekendt med de to andre modeller, der var lagt frem fra Fødevareministeriets side, og som fremgik af dokumenter forud for mødet.

Begge disse modeller blev ifølge Per Okkels aldrig drøftet på mødet - eller også kunne han bare ikke erindre det, forklarede han.  

En række SMS viste, at Per Okkels i løbet af dagen – og i de efterfølgende dage – fik læsterlige skældud af Barbara Bertelsen i flere omgange.

Men ret skal være ret. Sent om aftenen den 4. november fik han, samt Kåre Mølbak og Anders Fomsgaard fra SSI også ros.

"Der er ikke mange minutter fra man får skældud til man får ros", sagde Per Okkels med et smil og konstaterede: "Det er jo hendes form".

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle