BMG-konkurs er en lussing, der synger for livet

Glen Nikolajsen taber millioner på konkursen i det svindelramte kornhandelsfirma BMG. Men én ting er pengene - noget helt andet er tabet af tillid og ordentlighed.

Klokken var lidt over fire mandag morgen, da 53-årige Glen Nikolajsen satte sig foran sin computer.

Aftenen før havde han fået besked om, at BMG, en af hans meget brugte samhandelspartnere gennem næsten 15 år, var på vej i konkurs på grund af afsløringen af massiv svindel med fiktive fakturaer.

Og nu kunne planteavleren fra Spentrup i Østjylland, der også er forvalter for en større tysk investors ejendom, ikke sove længere.

»Jeg var nødt til at orientere ejerne om, hvor galt jeg frygtede det så ud«, fortæller landmanden om den gennemgang af sagen, som han sendte af sted tidligt den morgen.

Siden har han gennemgået regneark og afregninger tæt. BMG-konkursen vil koste ham et anseligt beløb.

»Det er flere millioner, der går tabt. Jeg vil ikke komme ind på beløbene. For mit eget vedkommende er det en del penge. Men det er næsten værre, at investoren, som jeg er forvalter for, får et større tab. Det er faktisk det værste; At jeg har formøblet penge for andre end mig selv«, siger han.

Med fra starten

Glen Nikolajsen var med som kunde fra starten i 2004, da Søren Blach og Jens Møller stiftede BMG.

»Jeg havde handlet med Søren Blach i DLG og havde nogle rigtig gode oplevelser, så det var naturligt at fortsætte«.

I forhold til de øvrige selskaber, som Glen Nikolajsen handler korn, kemi og gødning hos, betegner han BMG som enkel og ligetil.

»Deres fakturaer var nemme at finde ud af. Afgrødehandel kan godt være kompliceret. Men afregningerne fra BMG var hurtigt fremme, og de var nemme at forstå«, siger han.

For den eksterne investor havde Glen Nikolajsen handlet en større mængde korn og raps, der skulle betales til april.

»Der var en rigtig god termin på at få betalingen i april, og det har jeg gjort mange gange ved BMG uden problemer«, konstaterer landmanden, der også forleden tegnede kontrakt om levering af 80.000 liter dieselolie. Heldigvis uden forudbetaling.

Retfærdighed slipper op

Værre det ser ud med Glen Nikolajsens forudbestilling af flydende gødning.

»Dér synes jeg, at retfærdigheden slipper op. Jeg ved, at der er store mængder flydende gødning, der står på tankanlæg klar til udlevering. Jeg troede, at når man havde købt sådan noget gødning og har indbetalt beløbet, så er det også mit. Men vi kan ikke få det, fordi det ikke står særskilt«, siger Glen Nikolajsen og fortsætter:

»De eneste, der kan få, er dem, der ikke har betalt. Det er en mærkelig retsstilling. Mine tyske investorer er målløse, for sådan er det ikke i Tyskland«.

Knækket tillid

Den østjyske planteavler har brugt ugen på at tænke sig grundigt om.

»Jeg har fået en lussing, der synger for livet«, konstaterer han.

»Jeg tror, at vi må ændre hele vores indkøbsmønster og måden, vi handler på som landmænd. Der er ikke nogen af os, der kan leve med de her retsstillinger«, siger han og opfordrer til, at organisationer og landmænd står sammen.

Betalinger haltede lidt

Hvor Glen Nikolajsen altid har oplevet, at hans betalinger kom rettidigt, kan en række landmænd, som LandbrugsAvisen har talt med efter konkursen, fortælle en anden historie.

Fælles er, at de handlede med den nu svindelanklagede Jens Møller personligt og ofte havde gjort det i en årrække.

De første oplevede, at pengene ikke gik rettidigt ind i forsommeren sidste år.

»Men da jeg ringede, havde han en god forklaring og tilbød mig 1,50 krone mere pr. tønde for at trække betalingen en måned. Det var jo en ok forretning for mig«, siger én om den udskudte betaling.

»Der skulle alarmklokkerne jo have ringet«, mener en anden. En tredje konstaterer, at andre grovvarer heller ikke altid leverer fejlfri betaling til tiden.

Flere melder, at de aldrig fik afregning til den ellers store betalingsdag 12. januar. Enkelte fik noget af beløbet. Men de fleste melder, at deres tab løber op i flere millioner.

Faktaboks

BMG og de store tab

  • BMG, eller Blach & Møller Gruppen, har handlet med korn, kemi, gødning, men også med petfood. Startede i 2004.
  • Kuratorerne har fundet 600 kontrakter, der vurderes som ægte, i konkursboet. Alle er på fremtidig handel.
  • Spar Nord måtte tirsdag meddele Fondsbørsen, at man på grund af BMGs konkurs forventer et tab på 45 mio. kr. 
Det på trods af, at Spar Nord på grund af et virksomhedspant på 40 mio. kr. står først i køen over kreditorer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle