Bondemaan inviterer hele Danmark ind - uredigeret

Udvalgt til weekend: Driftsleder slås for, at svineproduktionen ikke tvinges til udlandet. "Der får grisene det garanteret ikke bedre", siger han.

Det er søndag. Klokken er 19.55. Rasmus Hallings pc og webcam er tændt. Når han om lidt klikker på ’Send live’-knappen på sin Facebook-profil ’Bondemaan Rasmus’, går han live på Facebook.

Få minutter senere er der flere hundrede, der kikker med og spørger om alt lige fra kastration af grise og medicinforbrug til Rasmus’ privatliv og hans datter Tulle, som også er med i live-sendingen, når hun er hjemme.

Det hele foregår direkte og uredigeret. Det, der bliver sagt, er det, der bliver sendt.

Til daglig er Rasmus Halling produktionschef med direkte ansvar for syv ansatte i svineproduktionen med 1.200 søer i Den Sorte Diamant i Riis ved Give. Landbruget ejes af familien Kjær Knudsen, og sammen med Jonas Juhl har Rasmus Halling ansvar for 30 ansatte.

Ud til Kina og Rusland

Jobbet kræver Rasmus’ opmærksomhed alle ugens dage. Men hvorfor bruger han så sin fritid en søndag aften på at fortælle og svare på spørgsmål om sin hverdag og om svineproduktion fra alle og enhver, der ser hans live-sending?

"Det er meget enkelt. Hvis ikke vi er åbne om vores arbejde og om dansk svineproduktion, bliver vi smidt ud af landet. Så flytter produktionen til Rusland og Kina. Der får grisene det garanteret ikke bedre, og jeg mister det arbejde, jeg elsker", siger Rasmus Halling.

"Det nytter ikke, at vi lukker dørene i landbruget. Så tror folk jo, der er noget galt, og at der er noget, de ikke må se. Vi skal være åbne og give samfundet forståelse og respekt for os. Ellers får vi ikke lov til at være her", siger han.

Derfor benytter han enhver lejlighed til at fortælle om sit arbejde og grisene.

"For nogle år siden oplevede jeg ved et Åbent Landbrug-arrangement, at folk blev fanget af at høre mig fortælle om det landbrug, jeg arbejdede på. Samtidig opdagede jeg, at jeg kunne lide at forklare og svare på de spørgsmål, der blev stillet. Der så jeg det potentiale, der er i at formidle dagligdagen i det landbrug, jeg elsker så meget", siger Rasmus Halling.

Over 500 ser med ’live’

At mange bliver grebet, når han fortæller om landbrug og sit liv, er der ingen tvivl om. Bare tage et kik på antallet af følgere, han har på de sociale medier.

På Facebook har han over 2.500 følgere. Søndags live-streamingerne samler op mod 600 seere, og når man medregner visningerne i ugerne efter live-streamingen, nærmer seertallet sig 7.000 pr. udsendelse.

På Youtube-kanalen ’Bondemaan & Co’ har han 770 følgere, og den mest sete video er set over 7.000 gange.

Live fra stalden

Hans drøm er at sende live fra stalden. Men det kræver en tilladelse fra hans arbejdsgiver, og den har han ikke bedt om endnu.

"Jeg tror ikke det bliver noget problem at få lov til at sende fra staldene. Jeg skal bare finde tiden til det. Både min nærmeste chef og ejeren synes godt om det, jeg gør. De har også sponsoreret 20 superflotte t-shirts, hvor der står ’I love bacon’, som jeg udlodder til mine følgere".

"En anden ide, jeg har, er at lave videoer hos andre svineproducenter. Og så pusler jeg med en ide om at invitere nogle af de store danske Youtube-bloggere som Alexander Husum og Spørg Casper på besøg i stalden, her i Diamanten. Det kunne virkelig være med til at udbrede forståelsen for det, vi gør i landbruget", siger Rasmus Halling.

Næste gang, han sender live, bliver søndag 1. marts kl. cirka 20.00.
 

 

 

Faktaboks

Find Bondemaan her

  • Youtube: Søg på Bondemaan og Co.
  • Facebook: Søg på Bondemaan Rasmus.
  • Live-udsendelser: Bondemaan sender så vidt muligt live på Facebook hver søndag. Men der er ingen garanti.
  • Næste gang, han sender live, bliver søndag 1. marts kl. cirka 20.00.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle