Brød- og bagværksproducent også ramt af gift-afpresning

Rigspolitiet efterforsker i øjeblikket flere sager om trusler og afpresning af danske fødevarevirksomheder.

Flere danske fødevarevirksomheder har modtaget et brev med et grønt, giftigt pulver og trusler om, at man ville få sine produkter forgiftet i supermarkeder, hvis man ikke overfører 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoins.

Det er tidligere kommet frem, at Danish Crown er en af de danske virksomheder, der er blevet truet med forgiftning. Nu er det også kommet frem at rugbrøds- og bagværksproducenten Lantmännen Unibake, som står bag Schulstad og Hatting også har været ramt af afpresning.

Det er, ligesom det skete for Danish Crown, også sket først i starten af april, skriver Lantmännen Unibake i en pressemeddelelse.

"Lantmännen Unibake i Danmark blev i starten af april udsat for et forsøg på afpresning, hvor ukendte gerningsmænd i et brev truede med at forgifte virksomhedens produkter, hvis der ikke blev udbetalt en større sum penge", meddeler virksomheden.

Giftstof kommer fra plante

Både Danish Crown og Lantmännen Unibake overdrog med det samme brevene og sagen til rigspolitiet, der sammen med forskellige europæiske myndigheder på politiområdet samarbejder om at løse sagen.

Der er nemlig helt op mod 30 europæiske virksomheder, der er blevet truet, lyder det beredskabschef Nikolas Hove hos Fødevarestyrelsen. Blandt andet de to italienske firmaer Lavazza og Vergnano, der producerer kaffe, chokoladeproducenten Ferrero og den svenske producent af færdigretter, Findus, har fået et trusselsbrev. 

Styrelsen har bistået politiet med viden og ekspertise på fødevareområdet. Endnu er sagen 'blot' en afpresningssag, styrelsen har ikke fundet nogle fødevarer, der er blevet forgiftet.

Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen fortæller derudover at giften er udvundet fra en plante, og at det derfor er en 'naturlig' gift, som ikke er fremstillet i et laboratorium.

Han kan ikke udtale sig om antallet af danske virksomheder, der har modtaget trusselsbreve, og siger blot, at der nu er to navngivne. Fødevarestyrelsen kan heller ikke sige noget om, hvorfor netop disse virksomheder er ramt.

"Det eneste sammenfald vi kan konstatere er, at det er større brands, der har været kendt ud over landegrænserne. Der er ingen relation mellem de to navngivne virksomheder", siger Nikolas Hove.

Blandt andet har Arla meddelt, at de ikke er en del af de virksomheder, der har modtaget trusselsbreve.

Tager sagen alvorligt - men ingen umiddelbar fare

Hos Danish Crown har truslen betydet en øget kontrol med adgangen til koncernens fabrikker. Derudover har man også indskærpet vigtigheden af kontrol af ingredienser og emballager hos alle medarbejderne.

Hos Lantmännen Unibake har man også foretaget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger på alle sine kontorer og bagerier samt indskærpet sikkerhedsprocedurer og vigtigheden af kontrol ved modtagelse af post, pakker og øvrige leverancer.

Umiddelbart lyder vurderingen dog fra myndighederne, at hverken medarbejdere, kunder eller forbrugere  er i fare.

"Vi tager det alvorligt, hvis nogen truer vores fødevaresikkerhed. Men det er en afpresningssag, og vi har ingen information om, at nogen har gjort alvor af truslen. Derfor vurderer vi risikoen for forbrugerne som meget lav", siger Nikolas Hove fra fødevarestyrelsen og fortsætter:

"Men det er første gang, vi har set sådan en sag, hvor kriminelle har afpresset flere virksomheder på tværs af landegrænser, så vi har intet at sammenligne med".

Det mest grelle eksempel

Hos Landbrug og Fødevarer kalder direktør Flemming Nør Pedersen sagen for det mest grelle eksempel, som organisationen har set mod deres medlemmer:

"Det er selv sagt helt uacceptabelt, at nogen forsøger at afpresse og true fødevarevirksomheder. Det er klart det grelleste eksempel", siger direktøren.
 
"Desværre ser vi flere og flere sager, som har karakter af chikane mod vores fødevareproducenter. Det sig være fra demonstrationer og blokader til decideret ulovlig indtrængen. Det er decideret uforståeligt. Vi har i Danmark nogle af de mest kontrollerede fødevarevirksomheder i verden. Det er vi glade for, for det er med til at sikre, at vi har myndighedernes stempel på, at vi leverer kvalitet og tårnhøj fødevaresikkerhed. Derfor er det også helt urimeligt, at nogen kan finde på at udøve den slags chikane og ulovligheder mod vores virksomheder", siger Flemming Nør Pedersen.

Faktaboks

Lantmännen er et stort svensk andelsselskab, der ud over grovvarehandel har en stor fødevaredivision. Blandt deres kendte brands herhjemme er korn-mærket Axa, brødmærkerne Hatting og Schulstad og en række mest kendte svenske mærker.

I Sverige og i Danmark konkurrerer de med DLG-ejede Svenska Foder og Danish Agros Swedish Agro på grovvaremarkedet. Men på internationalt plan har DLG og Lantmännen underskrevet en aftale om at investere fælles.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle