Britiske forpagtere kritiserer brexit-erstatning for hektarstøtte

Det er kortsigtet, at landbrugsstøtte bliver til miljøstøtte uden øje for produktivitet, mener engelsk landbrugsorganisation.

Det er ikke alle, der er glade for den støtteordning, britiske landmænd kan se frem til, når de efter brexit ikke får hektarstøtte fra EU længere. I landbruget er der både accept og skepsis.

Onsdag præsenterede den britiske regering sine planer under parolen ’fælles penge til fælles goder’. Den direkte støtte fortsætter frem til 2027, men trappes gradvist ned fra 2021 og i stedet indføres en støtte rettet mod miljøforhold i landbruget.

Det vil meget nemt kunne betyde, at nogle får mindre i støtte – andre måske mere end i dag.

Der er heller ingen garanti for at støtten bliver på samme niveau som i dag.

Forpagtere: Kortsigtet og mangelfuldt

Hos forpagternes organisation (Tenant Farmers Association) er skuffelsen endnu større. Adm. Direktør George Dunn kalder det kortsigtet og mangelfuldt, at regeringsudspillet fokuserer for meget på miljøet uden at have øje for at produktiviteten.

Rådgivere slår alarm: Giftig plantedel kan slå kvæg og heste ihjel Kvæg 15. oktober · 11:26

Minette Batters, der er præsident fra National Farmers Union (NFU) peger ifølge Farmers Weekly på, at regeringen bør satse lige så meget på produktivitet som på miljø. NFU mener, der skal være ordninger, der tackler fokus på store prisudsving.

Samtidig peger NFU på at der skal være tilstrækkeligt med arbejdskraft. De kan hun ikke se af regeringens udspil, at der er tænkt på.

ejere er mere positive

Mere positiv er modtagelsen hos Country Land and Business Association, der repræsenterer ejere af mere end 50 procent af Jorden.

Ifølge Tim Breitmeyer, der er præsident støtter hans organisation til fulde regeringens ambition om en fremtid, hvor landbrug og fødevareproduktion går hånd i hånd med et godt miljø.

Samtidig understreger han, at ændringerne i hektarstøtten skal følges ad med den nye støtte til miljø.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu