Brug af gaskanon skaber nabostridigheder

Støj fra brug af gaskanon til at skræmme markvildt væk generer flere naboer til landmænd. Flere kommuner laver nu forskrifter for brugen.

Krondyr eller tusindvis af bramgæs kan være en plage for landmændene. En rigtig stor plage endda. Men en af de metoder, som bliver brugt til at få bugt med bramgæs og kronvildt, er en plage for landmændenes naboer. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er brug af en såkaldt gaskanon, der efterligner lyden af skud, og som bruges for enten at beskytte nysåede marker eller modne afgrøder, som ifølge avisen ofte kan blive genstand for nabostridigheder.

- Der er mange, der har benyttet gaskanoner gennem tiden, fordi de har været desperate i forhold til skadedyr. Men en gaskanon, der står og banker hvert tiende minut, kan genere ret mange naboer og give et dårligt naboskab, siger Nicolai Kjær, naturrådgiver hos Sagro, til Jyllands-Posten.

I blandt andet Herning Kommune er kommunen efter at have modtaget flere henvendelser fra borgere om problemet, nu i gang med at udvikle en forskrift, som sætter nogle retningslinjer for brugen af gaskanoner. 

På nuværende tidspunkt er det miljøbeskyttelseslovens støjgrænser, som en landmand skal forholde sig til i Herning Kommune, når det kommer til larmen. Andre kommuner som blandt andet Tønder og Skanderborg har allerede lavet forskrifter for området.

Fra naturrådgiver Nicolai Kjær lyder det, at en vildtflok sagtens kan´høste en mark’ få dage før landmanden. Og problemet er, at de ofte kommer efter mørkets frembrud, hvor det ifølge miljøbeskyttelsesloven ikke er lovligt at affyre gaskanonen på grund af støj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle