Chefanalytiker: Tag fuld jackpot på mælken

Der er fuld gevinst på markedet til mælkeproducenterne for tiden, og det kan være fristende at investere indtjeningen med det samme. Men der er også gode argumenter for at slå koldt vand i blodet, råder analytikere.

Der ser stadig rigtig lyst ud for mælkeprisen her på den korte bane. Men der trækker altså skyer sammen i horisonten.

Det er derfor vigtigt at få pudset din strategi af for indkøb af råvarer. Du bør passe på med at købe de fo-derråvarer og -blandinger for langt frem, for hvis du køber ind til det høje prisniveau, vi ser lige nu, og mæl-keprisen falder, så bliver du fanget i en livsfarlig situation. 

Sådan lyder det fra Agromarkets rådgiver.

- Vi hører flere sælgere fra foderstoffer netop bruge rentabilitet som argument for, at du skal købe. Men så længe de ikke kan garantere dig mælkeprisen, er det vigtigt, at din strategi er mere dynamisk, siger handelsrådgiver John Jensen, AgroMarkets.

Pas på med at blive revet med

John Jensen understreger, at AgroMarkets bestemt ikke ønsker at ødelægge festen for mælkeproducenter-ne under den meget positive udvikling i mælkepriserne gennem de seneste måneder. 

- Både smør, ost og mælkepulver nu har slået alle de tidligere topniveauer. Det er en sand fornøjelse at se på mælkeprisernes himmelflugt. Men prisstigning var også nødvendig med de stigende priser på indkøbt foder, og med stigende energipriser vil prisen på grovfoder også blive dyrere.

- Vi ved, at markederne har tendens til at svinge, og man skal vare sig for at blive revet med, både når man er på toppen og i bunden. Det er ved udsving, du har allermest gavn af en klar strategi, siger AgroMarkets’ chefanalytiker.

Han peger på flere indikatorer, som signalerer, at mælkeprisen ikke vil ligget højt til evig tid. Kinas import er f.eks. lavere end sidste år, og på den sydlige halvkugle har prisen på mælkebørsen Global Dairy Trade handlet i minus fem gange i træk.

Vis styrken på rette tidspunkt

Så AgroMarkets anbefaler besindighed med at bruge den aktuelle, positive indtjening med det samme.

- I forhold til investering og renovering er der god grund til at holde igen. Det er ikke nu, hvor alle stadig kan investere, at du skal gøre det. Vent i stedet, til markedet trækker sig sammen, siger John Jensen. 

- Det kan godt være, det tager et år eller mere. Men det er når andre ikke kan, at du skal vise styrke og investere og renovere. Det er også her, du kan få de rigtige håndværkere til den rigtige pris, konstaterer han. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle