Chok i Tyskland: Smågrise ramt ind i tungt fald

De tyske smågrise er ramt af et kæmpe prisfald.

Torsdag kom meldingen om, at SPF-puljenoteringen falder 60 kr., og nogenlunde tilsvarende retning har den tyske VEZG-smågrisenotering, viser en markedsorientering fra Danske Svineproducenter.

Den tyske smågrisenotering dykker 8 euro til 45 euro, og der meldes om et tysk grisemarked i chok.

"Det er utroligt for de fleste markedsinteressenter, at den tyske slagtesvinenotering kan falde så markant i den nuværende markedssituation, og man leder næsten desperat efter en plausibel forklaring", lyder det fra Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter.

De tyske slagterier forklarer udviklingen med, at nye tilfælde af afrikansk svinepest i Kina får mange til at slagte grise tidligt og derfor er landet velforsynet. Det har ført til, at Spanien i stedet for at eksportere kød til Kina lader det blive i Europa og sælge det til meget lave priser.

"Selvom denne forklaring sikkert ikke er forkert, har de fleste tyske markedseksperter det svært med at tro på, at forklaringen kan retfærdiggøre prisnedsættelsen på hele ni cent i onsdags (på slagtesvin, red.). Alle andre prispositive udviklinger, som f.eks. det gode vejr, lempelserne af coronarestriktionerne eller det forholdsvis lave udbud af slagteklare grise på det tyske marked spiller pludselig ingen rolle", siger han og nævner, at flere markedsinteressenter i Tyskland mener, at udviklingen er udtryk for, at slagterierne bare vil demonstrere deres markedsmagt, fordi VEZG ikke trak den seneste prisstigning for tre uger siden tilbage.

Markus Fiebelkorn mener, det store og overraskende prisfald på det tyske slagtesvinemarked fører til ekstremt stor usikkerhed blandt de tyske slagtesvineproducenter. Et forhold, der slår igennem på smågrisemarked, men der kan være bedring på vej.

"Hvis slagteriernes ovennævnte forklaring holder, er det seneste prisfald imidlertid kun et stort bump på vejen. De kinesiske grise, som p.t. slagtes for tidligt, kommer nemlig til at mangle på markedet i fremtiden. Når det sker, burde priserne stige mindst i det samme omfang, som priserne er faldet i denne uge", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle