Coop har købt 67 hektar som skal omdannes til skov - Men det er svært at få fat i jord

Coop har planer om at opkøbe 1.000 hektar landbrugsjord og omdanne til såkaldte folkeksove. Nu er det andet projekt sat i gang i Tistrup.

66,7 hektar jord med grantræer skal omdannes fra monokultur til en ny og mere varieret skov. 

Det melder Coop, der for nylig har opkøbt jordstykket i Tistrup ved Varde for 10 millioner kroner. Jorden skal omdannes til en såkaldt folkeskov. Det skriver Jydske Vestkysten.

Coop lancerede i 2020 en plan om i løbet af de næste 10 år at købe 1.000 hektar jord, der skal plantes til med skov. Planen er at åbne en ny skov på omkring 100 hektar hvert år.

Dagligvarekoncernen etablerede da også skov på 113 hektar ved Holstebro for tre år siden, men det næste projekt har ladet vente på sig. Det har nemlig vist sig at være mere vanskeligt at få fat i landbrugsjord, end først antaget, fortæller klimachef Jonas Engberg fra Coop.

- Det har vist sig vanskeligt, da dansk landbrugsjord er i høj kurs. Selv opkøb af ikke så god landbrugsjord, hvor vi gerne vil rejse skov, er dyrt, siger Jonas Engberg, der fortæller at området skal plantes til næste år.

De 10 skove er en del af en stor plan, der sammen med en lang række andre initiativer skal være med til at gøre hele Coop-koncernen ikke bare klimaneutral men klimapositiv i 2030.

Skovene etableres i samarbejde med Hedeselskabet, der skal stå for at passe de 1.000 hektar skov.

Driften bliver ikke økologisk, men Coop stiller krav om, at skovene er fredskov.

Folkeskovene har fået deres navn, fordi de blandt andet finansieres ved, at man kan donere sin pant til Coop Folkeskove, ligesom man kan købe et skovbevis. For 100 kroner får man cirka seks kvadratmeter skov. 

For hver skov nedsættes også et lokalt skovråd, der skal være med til at planlægge skovene.

Jord er lige nu i høj kurs, da både energiselskaber leder efter steder at stille solceller og vindmøller, og landmænd skal bruge jord til at opfylde kravet om fire procent ikke-produktive arealer.

Flere private er også begyndt at opkøbe jord for at plante skov.

Den århusianske skovrejsnings-NGO Growing Trees Network (GTN) har på ti år rejst 24 folkeskove, og også Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi vil over de næste år bruge op mod to milliarder på at etablere skov på 10.000 hektar.

/kold

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle