Danish Crown skal styrke forædlingsgraden

Jais Valeur erkender, at for lidt af slagteriets grisekød forlader slagterierne forarbejdet.

For meget af Danish Crowns grisekød forlader de danske slagterier uforarbejdet. 

Men det er et problem med den situation, der er på de udenlandske markeder, hvor eksporten til ikke mindst Kina og Asien er faldet drastisk. 

Tidligere har markederne uden for EU aftaget godt halvdelen af Danish Crowns kød, hvilket også er udgangspunktet for forretningen i Danish Crown.

Den er således i balance, når slagteriet kan sælge op mod halvdelen af sit grisekød på frost til markederne uden for EU, mens resten afsættes fersk på det europæiske marked.

Men dér er Danish Crown slet ikke nu, hvor eksporten ud af EU bakkede med samlet set 25 procent i de første ni måneder af 2022. 

Det svarer til fem procent af den samlede produktion i Europa, og alene fra Danmark faldt eksporten i den periode med cirka 138.000 ton ud af Europa.

Det efterlader store mængder uforarbejdet kød, som skal afsættes i Europa, der lige nu er præget af heftig konkurrence slagterierne imellem.

Og her kommer Danish Crown til kort.

- Vi er total markedsleder i Danmark. Men vi skal have forædlingsgraden op, for den er kun på cirka 12 procent lige nu. Den skal op på 25 procent, hvilket har været situationen i mange år, siger Danish Crowns administrerende direktør Jais Valeur til LandbrugsAvisen.

Del af strategien

En øget forædlingsgrad er en del af Danish Crowns nuværende Feeding the Future-strategi, som skal skabe mere værdi for den danske gris. 

En af vejene til mere forædling bliver Danish Crowns kommende baconfabrik nord for Manchester i England, som efter planen skal stå klar i sensommeren i år. 

Den 30.000 kvadratmeter store fabrik skal hver uge håndtere 900 ton bacon, der slices og pakkes på fabrikken. 

Størstedelen af kødet til den nye britiske baconfabrik skal komme fra Danish Crowns slagteri i Blans i Sønderjylland, mens en lille del af det leveres fra Ringsted-slagteriet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle