Danmarks smukkeste herregård er fundet

Med 16 procent af stemmerne har Voergaard Slot i Nordjylland vundet konkurrencen om at blive ”Danmarks smukkeste herregård.”

Voergaard Slot vinder blandt 17 kandidater fra hele landet titlen som "Danmarks smukkeste herregård" – kun et mulehår foran Lynderupgård ved Viborg, mens Ledreborg ved Roskilde kom på tredjepladsen.

Det skriver Historiske Huse i en pressemeddelelse.

Det er organisationen Historiske Huse, der har afholdt konkurrencen - blandt andet for at sætte fokus på ejernes udfordringer med at vedligeholde store, historiske herregårdsanlæg.

I Danmark er der ca. 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

Voergaard, der ligger i Nordjylland lidt nord for Dronninglund, er åben for offentligheden, da stedet i dag er indrettet som museum og bl.a. rummer landets største, privatejede kunstsamling og afholder middelaldermarked om sommeren og julemarked om vinteren.

Voergaard er en enestående renæssancebygning fra 1500-tallet omgivet af Danmarks bredeste voldgrav.

Tæt kapløb og intens spænding

”Selvom over 10.000 havde stemt, var der kun 30 stemmer mellem første- og andenpladsen, og der var intens spænding til det sidste. Alle 17 herregårde er vindere i vores øjne, idet de er sluppet igennem vores eksperters nåleøje for overhovedet at blive nominerede blandt de over 700 danske herregårde. Men Voergaard er en værdig vinder og en fantastisk repræsentant for Nordjylland,” siger Birthe Iuel, Præsident for Historiske Huse: 

"Det er opført i 1500-tallet, men det er bevaret på imponerende vis, og man mærker tydeligt, hvordan det er opført med henblik på forsvar i ustabile tider. Og så er det fantastisk, at det er et sted, der er åbent for offentligheden og støttet af masser af frivillige nordjyder".

7 herregårde fra hele landet var med i konkurrencen. Fire eksperter havde til opgave at udvælge de heldige kandidater, der kom igennem nåleøjet til den endelige konkurrence.

Alle danskere har kunnet stemme online på deres favorit og det har godt 10.000 gjort. For at undgå snyd har man kun kunnet afgive én stemme pr. IP-adresse (husstand eller firma). 

Som præmie får Voergaard et træ som, skal plantes ved en senere højtidelighed, hvor der også sættes en plakette op med inskriptionen ”Danmarks smukkeste herregård".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle