Dansk svineproduktion er EU’s gode eksempel

En ny rapport fra EUs fødevaresikkerhedsargentur, EFSA, roser dansk svineproduktion.

Målsætningen fra EU’s hånd er klar: Vi skal bruge mindre antibiotika.

Derfor er EFSA, det europæiske fødevaresikkerhedsargentur, og EMA, det europæiske medicinargentur, kommet med en rapport om, hvordan brugen af antibiotika kan mindskes.

I rapporten er produktionen i Danmark blevet fremhævet som et eksempel på, hvordan antibiotikaforbrug kan mindskes uden produktivitetstab.

»Antibiotika-reduktion har været et emne i Danmark i flere årtier. Allerede tilbage i 94/95  blev det besluttet, at dyrlæger ikke skulle tjene penge på at sælge antibiotika, men skulle tjene penge på at give rådgivning,« fortæller Jan Dahl, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Ros til flere tiltag

Specielt roses Gul Kort-ordningen, aflønning af dyrlæger, og den mængde data om antibiotikaforbrug, der bliver samlet i Danmark gennem DANMAP.

»Hvis der skal opnås noget på langt sigt, er det også nødvendigt at have overvågning af forbrug og resistens, som vi jo har haft i mere end 10 år i Danmark,« fortæller Jan Dahl.

Han fremhæver specielt et værktøj som særligt vigtigt for at få sænket antibiotikaforbruget i Europa: De faste aftaler med dyrlægerådgivning.

Ifølge Jan Dahl har vi en anden tilgang til avl og sundhed i Danmark.

»Det danske SPF-system for svin har medvirket til en stor reduktion i sygdomsfremkaldende infektioner i danske svin. Fokus i Danmark har været på at fjerne årsagen til sygdom.«

Kun begyndelsen

Siden 2009 er antibiotikabruget til svin i Danmark faldet 22 procent, justeret efter antal hoveder. Dog er der stadig vej endnu.

»Vi er allerede kommet langt, og som altid i sådanne programmer, er det de første skridt, der er lettest. Men vi arbejder hele tiden på at blive bedre til at afgøre, hvornår behandling er nødvendig, så der bliver brugt så lidt antibiotika som muligt, men så meget som nødvendigt,« afslutter Jan Dahl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle