DC-direktør om vildt salg: Kineserne køber også det, der normalt går til Daka

Danish Crown har pres på frysekapaciteten, for den kinesiske efterspørgsel på samtlige udskæringer eksploderer i disse uger.

Der står Kina på det hele.

Så kort kan meldingen torsdag opsummeres fra direktør i Danish Crown Pork, Søren F. Eriksen. For hele udviklingen med markante prisstigninger i markedet de seneste uger starter og slutter i det enorme land i Øst.

Faktisk må Danish Crown lige nu ændre retning på nogle af de produkter, som man plejer at have udgifter for at komme af med, fortæller Søren F. Eriksen.

"Nogle af de udskæringer, som vi har betalt for at komme af med hos Daka, bliver faktisk afsat i Kina nu", forklarer han.

Det drejer sig blandt andet om spidsryggen på grisen, der er den yderste del af rygsøjlen tilbage efter udbeningen.

"Vi kan sælge den og også andre benprodukter. Vi gør os umage med at komme af med det hele til den bedst mulige pris", fortæller direktøren.

Pres på frysekapaciteten

Det er det sidste halve års voldsomme udbrud af afrikansk svinepest i Kina, der er årsagen til det mærkbare skift i efterspørgslen på grisekød. Og retningsændringen mærkes også helt konkret på Danish Crowns slagterier.

"Det er et skift fra fersk salg i Europa til frossent salg i Kina. Lige nu er det det frosne marked, der trækker verdensmarkedet. Så vi er i fuld firspring for at udvide vores pakkekapacitet. Vi skal pakke mere i kartoner, og vi trækker benhårdt på vores medarbejdere, der gør en formiddabel indsats for at vende skuden rundt til at sælge på andre markeder", konstaterer Søren F. Eriksen.

Han fortæller, at hvor Danish Crown sidste år på denne tid sendte 80 containere om ugen af sted mod Kina, så ryger der i disse uger omkring 250 af sted. Noget lignende sker i Tyskland, fra Danish Crowns slagteri i Essen.

Stopper ikke lige foreløbig

Det gyldne spørgsmål er så, hvor holdbar efterspørgslen er. Søren F. Eriksen tør heller ikke spå - for statistikken på svineproduktionen i Kina er ikke fuldstændig.

"Vi har svært ved at vurdere, hvor meget produktionen er faldet. Samtidig er der lidt lemminge-effekt i Kina. Når nogle begynder at købe, gør andre det også. Men vi mærker en massiv efterspørgsel lige nu og priserne stiger meget hurtigt. Vi tror, at der et stort hul i produktionen derude, og vi ser, at der bliver behov for import de kommende måneder", siger han.

"Det betyder, at der bliver trukket produktion ud af Europa, og så trækker det det europæiske marked med op. Vi har altid solgt Kina-produkter som hoveder, tæer og andet i Kina. Men nu er det alle produkter, man efterspørger".

"Tror vi kommer forbi 10 kroner" 

Hvad angår de kommende måneder, så tror slagteribossen på bedre tider for de pressede andelshavere.

"Jeg tror, at de danske landmænd – og de har brug for det – ser ind i en noget helt anderledes interessant og spændende sommer", siger han.

I melder om tro på 10 kroner i andet kvartal. Men hvis det går så godt, kan det så gøre det?

"Man skal være konservativ, når man melder ud. Vi tror, vi kommer forbi ti kroner. Men hvor meget og hvornår vil jeg være forsigtig med. Men det er super positivt".

Tyske priser er kunstigt høje

En del landmænd bemærker jo modsat, at den danske notering langt fra er fulgt med den tyske de sidste uger?

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi sælger vores gris, bedre end tyskerne gør. Men vi har et højt omkostningsniveau og lige nu må vi sige, at der er meget stor ubalance i det tyske marked. Slagtekapaciteten er større end det antal grise, der er til rådighed, og det gør, at prisen bliver drevet unaturligt op. De stigninger er ikke drevet af markedet".

"I sidste uge slagtede man 910.000 grise. Sidste år i samme uge slagtede man 1.044.000 grise, og det er et relativt stort gab. De seneste 13 uger har der været 4 procent færre slagtninger end samme periode sidste år. Samtidig har kapaciteten været uændret til opadgående. Slagterierne kæmper benhård kamp om at få grisen".

I nævner, at efterspørgslen fra Kina driver det hele lige nu. Hvad med de slagterier, der ikke kan sælge til Kina?

"Der bliver en kæmpe forskel. Jeg forudser, at de tyske slagterier og andre europæiske slagterier, der ikke er godkendt til Kina, vil få det svært. Der er meget stor forskel på at kunne sælge til Kina og ikke kunne. Det europæiske marked vil generelt blive trukket op. Men dem, der har Kina med, står betydelig bedre".

Ingen dårlige kontrakter hæmmer

Hvad er jeres strategi for salget lige nu?

"Vi sælger jo noget fremad, men vi forsøger at holde os meget meget kort i markedet. Det gør vi, fordi vi er i et stigende marked. I et opadgående marked sælger du kort. Vi sidder ikke med nogen tunge, dårlige kontrakter, der er indgået, hvor man havde andre forventninger til markedet".

Er det ikke lidt et sats fra jeres side?

"Jeg vil ikke kalde det et sats. Det er en moden forventning på baggrund af vores forventninger og indsigt i markedet. Og i et opadgåedne markd er der ingen downside ved at gøre det på denne måde".

I nævner, at det går virkelig hurtigt lige nu på prisudviklingen. Hvor hurtigt er hurtigt?

"Når man sidder og sætter priserne om mandagen, så kan der gå en eller to dage, og så ser du ind i betydelige prisstigninger i forhold til bare to dage før. Der er virkelig tryk på, og det kræver benhård koordinering i salgsafddelingen, så vi sikrer, at alle er opdateret på prisniveauerne, og vi sikrer, at vi kommer de rigtige steder hen med de rigtige produkter til de rigtige priser. Det går lynende stærkt lige nu".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle