Desværre unger, der er først mælk til jeres cornflakes igen i uge 47

Dette er 'Ordet er Frit'. Det nedenstående er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Ida M.L.D. Storm, sektordirektør, Kvæg, Landbrug & Fødevarer

"Forestil jer det... Efter Covid-19 må vi vente lidt på den nye bil. Kunstgødningen stiger i pris, og de stakkels briter må holde i kø ved tankstationen. Men visionære politikere indså for mange år siden, at en sikker fø-devareproduktion er en helt grundlæggende forudsætning for fred og stabilitet. Så de besluttede, at vi i Europa aldrig mere skulle opleve den fødevaremangel, som 2. verdenskrig medførte, og oprettede derfor EUs landbrugsstøtte.

Og det har i den grad virket. Selv under covid-19 nedlukningerne måtte befolkningen ikke vente på sunde og sikre fødevarer. Kølediskene var fulde, og heller ikke de globale prisstigninger på containertransport har ramt vores køleskabe.

Danske landmænd tager nemlig ansvar for en stabil og bæredygtig fødevareproduktion.

Det betød en momentvis positiv opbakning til den solide danske landbrugssektor. Heldigvis er befolkningen endnu ikke blevet så forkælede, at de tager de gode fødevarer helt for givet, en fælde, som både befolkningen og politikerne skal passe vældigt på ikke at falde i.

For sund mad hver dag er ikke en selvfølge, slet ikke i andre dele af verden eller i en fremtid, hvor vi er endnu flere mennesker på jorden. Og hvor klimaforandringer ændrer livsvilkår for planter, dyr og mennesker. Derfor er det så utroligt vigtigt, at vi bliver ved med at have en stor og varieret fødevareproduktion i Danmark.

Der er i dag meget færre køer i Danmark end for 40 år siden. Faktisk halvt så mange malkekøer. Men betyder det, at vi laver mindre mælk? Nej – faktisk laver vi en lille smule mere. Forskning og udvikling har på 40 år gjort den danske mælkeproduktion markant mere effektiv. Og mindst lige så vigtigt har erhvervet selv gjort en kæmpe indsat for at få de gode løsninger ud at virke på gårdene – faktisk så godt, at vi er blandt de bedste i verden.

Og det arbejde skal vi fortsætte med. Når befolkningstallet i Nigeria og Indonesien stiger, vil efterspørgslen efter mælk, ost og kød også helt naturligt stige, så børnene kan få en sund og nærende kost. Derfor har vi i Danmark en fornem opgave i at udvikle de løsninger, der skal hjælpe resten af verden med fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.

Det store fokus på bedre ressourceudnyttelse har haft den sideeffekt, at mælken samtidig er blevet markant mere klimaeffektiv. Og der er et kæmpe potentiale for langt mere klimavenlig kvægproduktion, hvis vi sam-let kaster os ind i kampen og investerer tid og penge i både teknologi, avl og management.

Men det kræver mod til at kigge fremad - og lægge en plan for de næste 20 år.

Politikernes bud på den plan fylder 15 sider. 15 sider med landbrugets klimaaftale. Antallet af sider taler for sig selv; det er en meget overordnet plan, som i de kommende år skal udmøntes i specifikke aftaler og krav. Så med glæde i sindet over en bred aftale, der sikrer os arbejdsro, kaster vi os ud i udmøntningen. For det er nu, det rigtige arbejde begynder. Det arbejde, der betyder, at Danmark også denne gang er med helt i front. Nu gælder det ikke udelukkende tilstrækkeligt mælk til de europæiske cornflakes. Nu gælder det løsninger til en stabil og klimaeffektiv fødevareproduktion til hele verden".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle