Direktør: Hellere beholde virksomheden end at sælge til kapitalfond

Flere kapitalfonde har henvendt sig for at købe Hedensted Gruppen A/S, der er verdens største leverandører af udstyr til minkavlere. Men ejerne - far, mor, søn og datter - har pænt takket nej. Virksomheden skal blive i familiens eje.

Jens Jørgen Madsen, du har netop besluttet at trække dig som adm. direktør for Hedensted Gruppen i en alder af blot 57 år. Hvorfor sælger i ikke virksomheden nu?

»Vi har haft forespørgsler om salg fra flere kapitalfonde. Dem har vi selvfølgelig vurderet, og vi har besluttet, at Hedensted Gruppen ikke er til salg. Vi er ud af en landbrugskultur og minkkulturen, og vi er opdraget til at give tingene videre til næste generation. Min kones morfar købte Hedensted Savværk i 1971. Jeg har stået i spidsen i 25 år, og jeg, min kone (Hanne Egerod Madsen, red.) og vores børn ejer virksomheden. Sammen har vi besluttet, at Hedensted Gruppen er en familievirksomhed. og at den skal blive i familiens eje. Vores to børn, Sofie og Nikolaj, er 23 og 25 år, og de sidder allerede i bestyrelsen for virksomheden«.

Hvorfor fortsætter du ikke bare 10 år mere som adm. direktør?

»Vi har lige vedtaget en ny ambitiøs strategi for Hedensted Gruppen, hvor der er fokus på vækst og produktudvikling. Men da jeg gerne vil gå et gear ned i arbejdsbelastning og samtidig også gerne vil tættere på det praktiske arbejde på vores minkfarme, så det er et godt tidspunkt at stoppe på nu. Jeg ser det også som noget positivt, at der kommer en ny leder ind. Vi har valgt at ansætte Michael Christensen, der kommer fra en stilling som divisionsdirektør i Lemvigh-Müller og har siddet i Hedensted Gruppens bestyrelse i 15 år«.

Hvad forventer du, at Michael Christensen kan tilføre Hedensted Gruppen?

»Han kan bruge de mange års erfaring, han har med ledelse i en stor virksomhed, og den erfaring han har med indføre digitale løsninger, der er et område, vi satser stort på i Hedensted Gruppen i de kommende år. For det andet kender han allerede virksomhedens 2020- og 2025-strategi rigtig godt, da han har været med til at udarbejde den sammen med bestyrelsen og ledergruppen.«.

I andre lande står minkbranchen for skud, når det gælder etik og dyrevelfærd. Frygter du ikke, hvad der kan ske med minkavl verden over?

Det siger sig selv, at vi tror på en fremtid for minkavlen, når vi vælger at gennemføre et ledelsesskifte nu. Vi tror på, at der er to stærke ’drivere’, der understøtter minkavl. Den ene er, at pels passer ind i trenden med ressourcebevidsthed og, at vi skal ’back to nature’. Pels er verdens ældste beklædning, og det er et naturligt og holdbart produkt, der passer perfekt ind i det billede. Den anden ’driver’ er, at der ude i verden sker en markant udvikling, hvor middelklassen bliver til en supermiddelklasse, der har mange flere penge til rådighed, som giver dem lyst til og mulighed for at købe pels«.

Når du stopper som adm. direktør, får du frigivet en masse tid. Hvad skal du bruge den til?

»Jeg skal til at have arbejdshandskerne på i bogstavelig forstand. Jeg skal være meget mere med i det daglige arbejde på vores tre minkfarme, hvor der er 8.000 tæver. En af mine opgaver bliver at være med til at udvikle Hedensted Gruppens digitale og smarte løsninger, der skal forbedre og lette arbejdet ude på minkfarmene. En anden vigtig opgave bliver at være ambassadør for Hedensted Gruppen og at pleje kontakten til det netværk, jeg har bygget op gennem de sidste 25 år i pelsdyrbranchen. Desuden indtræder jeg som bestyrelsesformand i Hedensted Gruppen i stedet for min kone Hanne, og der kommer man nok til at opleve en mere aktiv formand«.

Hvilken beslutning fortryder du mest fra dine sidste 25 år?

»At vi investerede penge i svineproduktion i Rusland. Vi tabte knap 10 mio. kr., og det var bestemt ikke sjovt. Skal der siges noget positivt om den oplevelse, så er det, at vi har brugt læringen fra Rusland, da vi startede produktionen op i Stettin i Polen i selskabet HG Poland«.

Hvilken beslutning er du mest glad for fra dine sidste 25 år?

»Det er, at vi startede produktion i Polen. Det har betydet, at vi har fået en meget konkurrencedygtig produktion og en endnu bedre kvalitet end tidligere. Uden fabrikken i Polen er jeg ikke sikker på, at Hedensted Gruppen ville have den position på markedet, som den har dag«.

Faktaboks

Jens Jørgen Madsen

  • 57 år. Gift med Hanne Birkerod Madsen med hvem han har børnene Nikolaj og Sofie
  • Familien ejer Hedensted Gruppen A/S, HG Poland ved Stettin i Polen samt tre minkfarme med 8.000 tæver i Kerteminde og Allerup ved Odense 
  • Indtil 1. februar adm. dir. for Hedensted Gruppen A/S. Derefter bestyrelsesformand


 

Hedensted Gruppen

  • 1971: Køber Hedensted Savværk. Producerer minkhaller
1995: Navn ændres til Hedensted Gruppen A/S 
  • 2008: Starter produktion i Stettin, Polen
  • 2013/14: Rekordoverskud på 71 mio. kr.
  • 2016/17: Overskud på 1,3 mio. kr.
  • Ansatte: 40 i Danmark og 100 i Polen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle