DLG: Rapsmarkedet er afventende

Af rapshandler Jens Briand Thomsen, DLG

Rapsmarkedet er afventende, udbuddet holdes tilbage, da de europæiske landmænd fortsat afventer højere priser. Dårlige crush margins for oliemøllerne giver svagere efterspørgsel. På trods af dette har vi set en svag stigning i prisen de sidste to uger, pga. en styrket dollar og stigende tørkerisiko i Europa.

Vejrudsigten melder om skift i vejret og mulighed for lokal nedbør de næste par uger, som vil være afgørende. Også tørt i Australien, hvor såningen så småt er ved at komme i gang. Dog viser vejrudsigten nedbør i den kommende tid. I Ukraine meldes der om godt vejr og gode planteforhold. 

Canadiske statCan kom i denne uge med estimater for arealer til kommende sæson, hvor de canadiske farmere forventer at erstatte 6,6 procent af Canolaarealet med hvede eller majs pga. Kinas importstop af Canola. Det påvirker ikke Europa direkte, men indirekte i form af, at Kina må formodes at skulle importere fra anden oprindelse, hvor Ukraine og Australien er oplagte, men samtidig importmarked for Europa. 

Korrelerende markeder

Fundamentalt ingen ændringer på Palmeolie, fortsat stor produktion og stigende efterspørgsel. Vi har de sidste to uger set faldende priser på Sojaolie, som følge af fondenes øgede short position.

Ikke rigtig nogen nyheder fra forholdet mellem USA og Kina, der er aftalt et møde i Beijing i denne uge, hvor forhandlere vil mødes endnu en gang. Argentina har høstet 50 procent af Sojabønne-arealet med fornuftige udbytter og godt vejr. Fortsat problemer med vejret i USA, som forsinker Majs såningen, hvilket bør betyde øgede sojaarealer. 

Svagt udbud af råolie

Markedet ser i øjeblikket udbuddet for svagt pga. usikkerhed i Nigeria, Libyen og Venezuela. Samt USA’s melding om at stramme sanktionerne mod Iran. På trods af dette er der fortsat stigende amerikanske lagre.

Stærk amerikansk økonomi

Stærk amerikansk økonomi, mens fremtiden er uklar i Europa på grund af udskydelsen af Brexit til oktober. 

Forventning til gammel høst er neutral

På gammelhøst er vi fortsat neutrale. 

På ny høst er der fortsat potentiale for stigende priser, men som beskrevet ovenfor er efterspørgsel lav pga. dårlige crush margins, hvilket kan presse prisen på rapsfrø, specielt hvis Canada-Kina forholdet forbedres. 
 

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.” 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle