DN kræver grundvandsforslag bliver del af regeringsgrundlag

Står det til Danmarks Naturfredningsforening så skal Mette Frederiksen gå sammen med sit røde flertal, og sikre, at forbuddet mod sprøjtemidler på 200.000 hektar landbrugsarealer kommer med i et kommende regeringsgrundlag.

Ved valget fik Mette Frederiksen (S) et grønt flertal til at gennemføre valgets grønne løfter. Det bør hun udnytte, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og Rådet for Grøn Omstilling der i en fælles pressemeddelelse.

Det drejer sig blandt andet om forslaget om at forbyde pesticider på 200.000 hektar landbrugsjord. I valgkampens sidste dage lancerede Mette Frederiksen (S) såldes et omdiskuteret drikkevandsudspil sammen med Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale om beskyttelse af 200.000 hektar grundvandsdannende arealer, som de vil have bliver beskyttet mod pesticider.

Et udspil som Danmarks Naturfredningsforening selv er kommet med tidligere sammen med vandselskabernes brancheorganisationer, og som har mødt heftig kritik af landbruget.

Fra Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding (S) lyder det i pressemeddelelsen, at Mette Frederiksen bør udnytte det røde flertal fra valget,  som står bag foreslaget, og derfor bør sprøjteforbuddet indgå i et kommende regeringsgrundlag.

- Vandselskaberne og Danmarks Naturfredningsforening har i årtier kæmpet for at sikre en langt bedre beskyttelse af vores grundvand, hvor vi henter vores drikkevand. Og netop et forbud mod at bruge sprøjtemidler ovenpå vores grundvandsdannende arealer er blandt de vigtigste tiltag, for at sikre vandselskabernes forsyningssikkerhed og fremtidens drikkevand mod rester af pesticider. Det bør være en hovedprioritet for en ny regering at sikre fremtidens drikkevand ved at gennemføre det lovede forbud, siger Maria Gjerding og fortsætter:

- Målt på politisk indhold har vi været igennem den grønneste valgkamp i min tid. Og med valgresultatet er der nu et flertal i Folketinget for at sikre et sprøjteforbud på 200.000 hektar grundvandsdannende arealer, en naturlov med bindende mål, højere klimamål i 2030 og en ambitiøs CO2-afgift for landbruget. Det bør en regering – uanset om den rød, blå eller lilla – levere på, siger hun.

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle