Dundertaler og brok er forbudt til LandboSyd-konference

LandboSyd holder konference om landbrugets udfordringer og fremtid på Christiansborg den 2. maj. Formanden glæder sig over, at begge politiske fløje deltager.

Det er de unge, som er i fokus. Sådan beskriver LandboSyd's formand, Mogens Dall, formålet med deres konference 2. maj.

"Vi har brug for, at særligt de unge mennesker kan se både formål og lys forude, når det kommer til de rammevilkår, vi har i Danmark," siger han.

Konferencen skal handle om landbrugets udfordringer, og hvordan man skaber en fremtid med dansk fødevareproduktion. Udover ordførere fra næsten alle folketingets partier, kommer der oplæg fra Jyske Bank, Agrocura og Landbrug & Fødevarer. Særligt ordførerne er Mogens Dall svært begejstrede for.

"Det er blevet meldt en bred deltagelse ud, og det er ikke selvsagt som en konference som den her. For mig er overskriften 'Kom og bliv klogere'  - vi vil lave vidensdeling på et højt niveau, som kan bruges til både højre og venstre," siger Mogens Dall.

"Det skal ikke være dundertaler og brok over, hvor skidt det står til. Det skal være seriøs, konstruktiv vidensdeling."

 Det første lån er det sværeste

Mogens Dall mener, at alle oplæggene er vigtige - men det oplæg, han ser mest frem til, er Michael Haahr Andersen fra Jyske Bank, som skal tale finansiering.

"Uden banken er der ingen gård. Det er den sidste forhindring, inden man kommer over målstregen og sprænger snoren," siger Mogens Dall.

Alligevel mener han, at de unge landmænd har det ekstra svært.

"Skylder du ingenting, er det nemt for banken at sige nej. Skylder du allerede fem millioner, så kan du godt overtale banken til den sidste million, hvis du kan bevise en effektivisering," siger Mogens Dall.

"De andre oplæg handler om ting, man kan gøre - men bankerne er herre i eget hus, så de bestemmer selv. Derfor er deres vinkel på det meget relevant."

Den tidlige bus

LandboSyd har arrangeret transport til konferencen fra deres kontor i Aabenraa - men der er en hage: bussen kører kl. 4:30 om morgenen.

Det er dog ikke noget, Mogens Dall har hørt brok over. 

"Landmænd er vant til at stå tidligt op. Det er ikke midt på dagen, men det er en fin, normal tid. Vækkeuret kommer til at stå, som det plejer," siger han. 

De unge er, som nævnt, i fokus - og som enhver, der har set en teenager for nyligt kan bekræfte, så er de oftest udstyret med et godt sovehjerte. Dog er han ikke bange for, at de unge ikke kommer op.

"Vil man være landmand, kan man lige så godt vænne sig til det," griner Mogens Dall.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle