Dyrevenner revser handelsaftale: "Ekstremt konkurrenceforvridende"

Dyrenes Beskyttelse mener, at ny handelsaftale med Canada er ekstremt konkurrenceforvridende for den almindelige danske landmand.

Mens dansk landbrug ser frem til at kunne eksportere flere fødevarer til Canada, så frygter Dyrenes Beskyttelse, at de canadiske fødevareproducenters adgang til de danske kølediske, med den nye CETA-aftale, er et slag mod dyrevelfærden.

Dyrenes Beskyttelse siger, at Canadas dyrevelfærd er dårligere end i Danmark og Europa.

"Med aftalen i hus kan canadierne nu skattefrit eksportere op til 75 tusinde ton svinekød, 65 tusinde ton oksekød og uendelige mængder hestekød til Europa. Vel og mærket uden at leve op til de samme krav og standarder som gælder for de europæiske landmænd," skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Handelsaftalen mellem Canada og EU indeholder ingen krav til de canadiske landmænd om at højne deres dyrevelfærd, nævner organisationen.

"Ikke nok med at aftalen er ekstremt konkurrenceforvridende for den almindelige danske landmand, så vil det også betyde, at de danske forbrugere kommer til at blive udsat for en meget større mængde af modsatrettet forbrugerinformation, når de køber kød i supermarkedet. Ligesom aftalen ikke sætter krav til canadiernes dyrevelfærd, sætter aftalen nemlig heller ingen krav til mærkning eller gennemsigtighed. Det betyder, at danske forbrugere fra nu af kommer til at skulle bruge meget energi på at undersøge deres produkter, inden de tager i supermarkedet, hvis de vil sikre sig, at deres kød overholder danske og europæiske dyrevelfærdsstandarder," skriver Dyrenes Beskyttelse.

Axzon noteret på Nasdaq-børsen 17. november · 13:24

Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse og præsident for Eurogroup For Animals, udtaler:

"Aftalen i dens nuværende form er et tilbageskridt for dyrevelfærden. Aftalen kommer til at betyde, at årtiers arbejde for at forbedre dyrevelfærden i Danmark og i resten af Europa kan blive slået tilbage," siger hun.

"Det er ærgerligt, at man i forhandlingerne om CETA ikke har udnyttet chancen for at højne dyrevelfærdsstandarder. Aftalen kan nu komme til at skabe en situation, hvor europæiske fremskridt inden for dyrevelfærd bliver stoppet af hensyn til landmændenes vilkår for at konkurrere med canadiske bønder på eget marked."

CETA skal ratificeres i Folketinget, hvilket anses for at være en formalitet, men Dyrenes Beskyttelse opfordrer de danske politikere til ikke at gøre det med traktatens nuværende form.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu