Dyrlæger: Forsat behov for mere viden om MRSA

Den Danske Dyrlægeforening bakker op om ny handlingsplan mod MRSA.

Der findes ingen nemme løsninger i forhold til MRSA, og derfor er det godt intiativ, når fødevareminister Dan Jørgensen med en ny handlingsplan vil sætte mere fokus på forskningen inden for MRSA.

Det siger formanden for Den Danske Dyrlægeforenings Sektion vedrørende Svin, dyrlæge Kristian Viekilde i en pressemeddelelse, efter at fødevareminister Dan Jørgensen mandag har varslet en ny handlingsplan for MRSA. Den vil øge forskningen i MRSA,  sikre en bedre hygiejne og udfase brugen af det bredspektrede antibiotika tetracyklin. 

"Vi har løbende haft fokus på at målrette forbruget af antibiotika fra bredspektrede til smalspektrede antibiotika, men man skal være forsigtig med en generel begrænsning af brugen af antibiotika. Syge dyr må og skal altid kunne behandles. Indsatsen for en sænkning af forbruget skal ske i samspil med, at sundhedstilstanden forbedres gennem tiltag i de enkelte besætninger," siger Kristian Viekilde. 

Gult kort-ordning skal differentieres

Han har siddet med i den ekspertgruppe, som i oktober fik til opgave at lave en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA og komme med anbefalinger til indsatser, der kan begrænse smittespredningen. 

I den forbindelse har Den Danske Dyrlægeforening anbefalet indførelsen af et "Differentieret Gult Kort", hvor fokus rettes mod de mindre problematiske typer af antibiotika på bekostning af de mere problematiske, fortæller Den Danske Dyrlægeforening.

Gult kort-ordningen betyder at landmand, der overskrider de fastsatte grænseværdier for antibiotikaforbrug, får en advarsel – et gult kort –, som påbyder ham at reducere sit forbrug af antibiotika. Men hvor det i dag baserer sig besætnings antibiotikaforbrug i forhold til det antal standarddoser, der bruges i besætningen pr. dyr og pr. dag, anbefaler ekspertgruppen, at det også skal inddrage, hvor meget lægemidlet er årsag til resistensudviking.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle