Ekspert: Minkgrav kan gøre sø til algesump indenfor 3-4 år

Udledning af kvælstof og fosfor fra minkmassegrav kan omdanne Boutrup Sø til algesump, lyder det fra ekspert.

"Søen kommer til at blive groet til med alger og skidt indenfor 3-4 år, og så er der nok ingen fisk tilbage. Det kan så blive ved sådan i rigtig mange år".

Det kan blive konsekvensen af, at en minkmassegrav med mange tusind ton døde mink er blevet placeret for tæt på Boutrup Sø nær Holstebro.

Det forklarer professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.

"Det er en virkelig stor pulje af organisk stof, man har gravet ned, og det kommer til at påvirke vandmiljøet. Søen vil miste sin gode kvalitet. Der vil stadig være vand i, det vil bare være algevand", siger han.

hovedet under armen

Tirsdag aften lød det fra Fødevarestyrelsen, at man ikke har overholdt bufferzonen på 300 meter til Boutrup Sø ved nedgravning af mink. 

Derfor frygter styrelsen nu udledning af fosfor og kvælstof, som kan føre til algeopblomstring og fiskedød i søen.

"Jeg tænker, at de må have haft frygtelig travlt, når nu de har rendt rundt med hovedet under armen. Jeg tror dog ikke, at der er nogen, der har gjort noget i ond mening", siger professoren.

Det er desuden kommet frem, at kommunerne ikke er blevet inddraget i udpegningen af områder, der kunne bruges til minkgrave.

"Jeg er efterhånden overbevist om, at man ikke har tænkt sig ordentligt om. Jeg havde klart forventet, at kommunerne ville være inddraget, men det var de så ikke", siger Jørgen E. Olesen.

grav minkene op

Fra Miljøstyrelsen lyder det, at man nu vil gå i gang med at lave undersøgelser af området og finde løsninger på den mulige udledning, men for professoren er der kun én farbar vej: Opgravning af minkene.

"Minkene er gravet ned på sandjord, så det forurende vand siver gennem jorden ud til vandmiljøet. Derfor kan man få pumpet al jorden op, men det bliver meget dyrt", siger professoren og tilføjer:

"Undersøgelser er fint, men det betyder jo kun, at man holder øje med problemet. På et eller andet tidspunkt skal man jo gøre noget. Der burde man nok allerede overveje nu, om ikke man skulle se af at få gravet de mink op igen".

"Måske skulle man bare sætte et skilt eller en mindesten op ved den kommende algesump til en påmindelse om 2020. Det var her, vi var nødt til at gøre noget, men accepterede den pris, at søen ville gro til i alger".

DN: håber minister vil afværge ødelæggelse

Hos Danmarks Naturfredningsforening deler man ønsket om en opgravning:

"Vi finder det meget uheldigt, både at det har været nødvendigt at nedgrave de aflive mink, og at man efterfølgende ikke har kunnet overholde ret enkle afstandskrav til søen. Vi deler Jørgen E. Olesens bekymring for vandmiljøet i søen, så vi håber meget at ministerens indsats vil afværge at søen bliver ødelagt. Vi deler ønsket om øjeblikkelig opgravning", lyder det i en udtalelse fra foreningen.

Opdateret kl 14:35 med kommentar fra Danmarks Naturfredningsforening.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle